Nederlandse bestrijders leren Duitse jagers beverratten vangen

In het graafschap Bentheim, net over de grens bij Coevorden, leren Duitse jagers straks aan de oevers van de Vecht beverratten vangen.

De laatste jaren steken steeds meer beverratten vanuit Duitsland de grens over. Net als muskusratten graven deze dieren holen in oevers en dijken, waardoor verzakkingen op de loer liggen. De schadelijke dieren worden in Nederland met valkooien gevangen. In Duitsland is de bestrijding anders geregeld.

Aan bestrijding door jagers valt niet te tornen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, langs de grens met een stukje Overijssel, de Achterhoek en zuidelijker, staat de beverrat te boek als schadelijk wild en mag met vallen worden gevangen. In Nedersaksen, langs de grens met Drenthe, Groningen en Overijssel, is de bestrijding van het dier geheel in handen van de jagers. En daar valt niet aan te tornen.

Wie een beverrat wil schieten, moet over engelengeduld beschikken. Het rendement is dan ook niet hoog. ,,En een jager schiet natuurlijk liever een ree dan een beverrat’’, weet Henk van der Steen, die namens de waterschappen de bestrijding van de bever- en muskusratten in Noordoost-Nederland coördineert. ,,Bejaging met het geweer kost heel veel tijd en levert weinig op. En val doet 24 uur per dag z’n werk.’’

‘95 procent vangen we binnen vijf kilometer van de grens’

Omdat de bestrijding in Nedersaksen niet hoog scoort op de prioriteitenladder, kunnen de dieren zich rustig voortplanten en via waterlopen als de Vecht naar Nederland verkassen. ,,We vangen in Nederland de laatste jaren steeds meer beverratten. En 95 procent van de dieren vangen we binnen een afstand van vijf kilometer van de grens met Duitsland’’, vertelt Van der Steen.

Om het tijd te keren, was er eerder dit jaar grensoverschrijdend overleg tussen noordelijke politici en waterschapsbestuurders en hun Duitse collega’s. Afgesproken werd dat langs de Vecht in het graafschap Bentheim een proefgebied wordt ingericht.

‘Jagers mogen in Duitsland ook met vallen werken’

De komst van dit ‘oefenterrein’ is zo goed als rond. Van der Steen: ,,Elk jaar komen er meer beverratten vanuit Duitsland naar Nederland. Gelukkig wordt dit nu ook als probleem erkend in Duitsland. Maar in een deelstaat als Nedersaksen zijn het de jagers die het dier moeten bestrijden. Daarom gaan wij, de Nederlandse beverrattenbestrijders, hen adviseren in het proefgebied. In Duitsland mogen jagers ook met vallen werken, maar dan moeten ze wel weten hoe het moet.’’

De knop moet om bij de oosterburen, niet alleen bij de jagers, zeker ook bij de bestuurders. ,,Het gaat zeker de goede kant op. Of ik er vertrouwen in heb? Jazeker. Meer en meer wordt de noodzaak van een actieve bestrijding ingezien en gaan de Duitsers er actief mee aan de slag’’, zegt Van der Steen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.