Neergeschoten man in Emmen wilde dat politie hem zou doodschieten

Tegen de 40-jarige man, wiens doel het was om doodgeschoten te worden door de politie, is dinsdag tbs met dwang en 30 maanden cel geëist voor poging tot moord op een agent in Emmen. Foto Archief/DVHN

De 39-jarige man die in Emmen is neergeschoten door de politie, was uit op ‘suicide by cop’: hij wilde dat de agenten hem zouden doodschieten.

Dat zegt zijn advocaat Judith Kwakman. De autistische man verbleef in een kleinschalig appartement voor begeleid wonen van Cosis aan de Haar in Emmen voor mensen met een psychische beperking. Hij werd oktober vorig jaar bij de woning door de politie in zijn benen geschoten, nadat hij een agent met een mes bedreigde.

Bewuste actie

,,Dat was een bewuste actie van mijn cliënt. Hij wilde de agent niets aandoen”, zegt advocaat Kwakman. ,,Hij wilde de politie laten schrikken, zodat ze hem zouden doodschieten. Ik kan me voorstellen dat het bedreigend was voor de politie.”

De 39-jarige man was door Cosis (het vroegere Promens Care en Novo) tijdelijk geplaatst in Emmen. Hij woonde eerder bij een instelling voor begeleid wonen in Assen. ,,Omdat het in Assen niet goed ging, is door Cosis besloten om hem voor een time-out naar Emmen te sturen. In de woongroep in Assen kreeg hij veel te veel prikkels. Die plek was niet geschikt voor hem.”

De advocaat zegt dat hij op de dag van het schietincident van een medewerker kreeg te horen dat hij het huis in Emmen onmiddellijk moest verlaten. ,,Die mededeling kwam totaal onverwacht voor hem. Hij kon het niet verwerken en overzien. Het was zo heftig voor hem dat hij niet meer verder wilde leven. In paniek heeft hij een medewerker bedreigd.” Toen de politie kwam om hem uit huis te halen, heeft hij naar een agent gezwaaid met een mes.

Verbrijzeld been

Het maaien met het mes werd door de politie als levensbedreigend ervaren, zo bedreigend dat agenten besloten om de man neer te schieten. De Assenaar werd geraakt in zijn benen. ,,Hij heeft het overleefd, maar dat was niet wat hij wilde.” De man heeft is ernstig gewond geraakt. Advocaat Kwakman zegt dat hij een verbrijzeld been heeft. Hij is na het schietincident overgebracht naar het ziekenhuis en daar gearresteerd. De man zit vast in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen.

Advocaat: intern onderzoek bij Cosis

De Assenaar wordt verdacht van poging tot moord of doodslag op de agent. De inhoudelijke behandeling is voor komende woensdag gepland. Advocaat Kwakman betwijfelt of de strafzaak dan al kan worden behandeld, omdat nog niet alle rapportages van deskundigen binnen zijn. Waarom haar cliënt de bewuste dag plotseling weg moest uit de woning van Cosis in Emmen is de advocaat nog steeds niet duidelijk. Zij zegt dat er bij Cosis intern onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het incident.

Woordvoerster Natasja Visser zegt dat Cosis omwille van privacyredenen geen antwoord kan geven op vragen over het incident. Of er een intern onderzoek loopt, wil zij ook niet kwijt. ,,Als er incidenten zijn doen we, als dat nodig is, intern onderzoek om te beoordelen of we processen kunnen verbeteren. Meer kan ik er niet over zeggen.”

Het Openbaar Ministerie (OM) Noord-Nederland wil pas ingaan op de zaak op de zitting komende woensdag in de rechtbank in Assen. De woordvoerster van het OM zegt dat de officier van justitie er alles aandoet om de inhoudelijke behandeling die dag te laten plaatsvinden. Zij geeft geen commentaar op het verhaal van de advocaat dat de man erop uit was om zich door de politie te laten neerschieten. .

Poging zelfmoord door politiekogel komt zeer incidenteel voor

Suicide by cop, vrij vertaald (poging tot) zelfmoord door een politiekogel, komt in Nederland zeer incidenteel voor. Twee weken geleden werd een 31-jarige man in Amsterdam doodgeschoten door de politie. Het OM maakte daarna bekend dat de het slachtoffer zeer waarschijnlijk uit was op zelfmoord door een politiekogel. De verwarde man kwam naar wat later bleek met een nepvuurwapen op de agenten af. Hij negeerde de waarschuwingen van de agenten die uit noodweer besloten om de man neer te schieten. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in.

menu