Nekbreuk is lang niet altijd levensbedreigend

Een 17-jarige jongen uit Nieuw-Amsterdam brak vrijdag zijn nek na een duik in een natuurbad. Maar hij kon nog lopen. Hoe dat zit? Neurochirurgen Marinus Oterdoom en Jos Kuijlen van het UMCG leggen het uit.

Hoe zit het? Is een nekbreuk altijd levensbedreigend?

,,Nee, zeker niet. Veel mensen denken dat wel. Maar de ernst van een gebroken nek hangt vooral af van het letsel aan het ruggenmerg. Als daarvan sprake is, kun je last hebben van uitvalsverschijnselen of –in het ergste geval- een dwarslaesie oplopen. Maar in minder ernstige gevallen kan een breuk zelfs onopgemerkt blijven.

Hoe ontdek je een gebroken nek?

,,Dat is vrij simpel. De meeste mensen die bij een ongeluk hun nek gebroken hebben, houden last van nekpijnklachten. Als er sprake lijkt te zijn van een breuk worden foto’s gemaakt in het ziekenhuis. Als we de foto verdacht vinden of mensen klagen over heel veel pijn maken we een CT-scan. Op basis daarvan weten we dan precies of en wat er gebroken is.”

Zijn er verschillende soorten nekfracturen?

,,Nee, een gebroken nek is een gebroken nek. Maar de ernst daarvan verschilt. Wij kijken vooral naar de plaats in de nek waar de breuk zit. Een voorbeeld: als mensen bij het maken van een beweging, zoals het duiken van een duikplank, een gebroken nek oplopen zit die breuk vaak in de vijfde, zesde en zevende wervel. Dat zijn de onderste wervels. Harde klappen, direct gericht op de nek, vertalen zich in breuken in de bovenste wervels. De ernst van het letsel hangt af van de stabiliteit van de breuk en of er sprake is van aangetast ruggenmerg.”

Is er een specifieke groep gevoeliger voor het breken van de nek?

Ja, vooral sporters en automobilisten of motorrijders die een nekbreuk oplopen na een ongeluk. Een groep die we hier ook veel zien zijn senioren die last hebben van botontkalking. Zij kunnen na een klein ongeluk al een nekbreuk oplopen.”

Hoe herstel je van een gebroken nek?

,,Dat hangt weer van het type breuk af. Wanneer iemand uitvalsverschijnselen heeft net na het ongeluk, zijn die vaak blijvend. Zonder neurologische verschijnselen verdwijnen de klachten vaak helemaal.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.