Bart F. was eerder bij de rechtbank een stuk minder schuldbewust dan nu bij het hof. Tekening: Annet Zuurveen.

Nepverkoper van exclusieve sportwagens uit Dalen geeft oplichting toe: 'Ik ben verstrengeld geraakt in mijn eigen grootspraak'

Bart F. was eerder bij de rechtbank een stuk minder schuldbewust dan nu bij het hof. Tekening: Annet Zuurveen.

Een schuldbewuste Bart F. (26) uit Dalen gaf woensdag bij het gerechtshof toe dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan negen gevallen van oplichting. Het schadebedrag van de gedupeerden is bijna een half miljoen euro. F. smeekte de raadsheren van het hof om hem niet terug te sturen naar de gevangenis.

Eerder bij de rechtbank in Assen zei de Dalenaar nog dat hij alles zou oplossen, dat hij geld in Dubai had. Voor het hof in Leeuwarden bekende F. dat daar niets van klopte. ,,Ik ben gewoon verstrengeld geraakt in mijn eigen grootspraak.”

F. is door de rechtbank veroordeeld tot 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Als het hof die straf overneemt, zoals het Openbaar Ministerie eist, zou Bart F. nog tien maanden de gevangenis in moeten. ,,Ik ben me ervan bewust dat ik fout en verkeerd heb gehandeld”, zei de Dalenaar. ,,Ik heb mijn leven gebeterd en mezelf een spiegel voorgehouden. Ik wilde mezelf heel groot voor de buitenwereld presenteren, met de grote jongens meedoen. Dat was helemaal niet nodig.”

‘Misbruik gemaakt van de situatie’

De verdachte zat een half jaar in voorarrest. Die tijd in de gevangenis heeft hem naar zijn zeggen wakker geschud. ,,Als je tussen gedetineerden wordt neergezet, ga je wel inzien dat je dit nooit meer wilt. Ik heb misbruik gemaakt van de situatie. Op een gegeven moment raak je er zo in verstrengeld dat je geen uitweg meer weet. Er moet gewoon iets van een regeling komen voor de gedupeerden. Dat moet opgelost worden. Ik wil niet meer leven met schulden die ik bij anderen heb.”

De politie heeft via de bankgegevens van F. vastgesteld dat hij het geld dat hij binnenkreeg van klanten meestal direct weer opmaakte. Hij gaf het niet uit aan de import of aankoop van Porsches, zoals hij tegen zijn slachtoffers zei.

De Dalenaar spendeerde grote bedragen aan een luxe levensstijl. F. maakte zich niet alleen schuldig aan de nepverkoop van exclusieve auto’s. Hij liet mensen betalen voor Apple-apparatuur uit faillissementspartijen. Apparatuur die hij, net als de auto’s, nooit leverde.

Persoonlijk failliet verklaard

De veroordeling van de rechtbank was in juli 2019. Ondertussen is F. persoonlijk failliet verklaard. Hij heeft een baan in loondienst. De reclassering is positief over hem en adviseert om hem niet terug te sturen naar de gevangenis. Hij hoopt dat het advies wordt overgenomen.

De voorzitter van het hof vroeg hem waarom hij het hoger beroep niet heeft ingetrokken. Hij betwist immers de feiten waarvoor hij is veroordeeld niet meer. ,,Het gaat mij om de gevangenhouding. Als je kijkt met wat voor gedetineerden je in de gevangenis zit, daar word je echt niet beter van. Het is geen plek waarin ik mij wil begeven. Het zou voor mij heel zwaar zijn om weer terug te moeten.”

OM wil wel dat F. terug de cel in gaat

De advocaat-generaal van het OM houdt vast aan de straf die eerder door de rechtbank is opgelegd. ,,Het siert de verdachte dat hij verantwoordelijkheid neemt voor een groot gedeelte van de puinhopen die hij heeft aangericht. Het gaat om negen strafbare feiten en nog meer gedupeerden.''

,,Hij heeft benadeelden aan het lijntje gehouden met verhalen over bankrekeningen in Dubai en heeft ook andere verzinsels bedacht om onder terugbetaling uit te komen. Ik vind de feiten te ernstig om het af te doen met een celstraf gelijk aan het voorarrest en een werkstraf. Hier past alleen celstraf bij.”

Gedupeerden terugbetalen

F. moet alle gedupeerden terugbetalen. De advocaat-generaal wil dat daarvoor een schadevergoedingsmaatregel wordt opgelegd. Dat betekent dat De Staat het geld voorschiet. F. krijgt vervolgens het CJIB op zijn dak, net zolang tot alles is terugbetaald.

Advocaat Niek Heidanus zei dat F. armlastig is en geen rooie cent meer heeft. ,,Het volledige demasqué is voltooid. Terug naar de gevangenis heeft niet zo veel nut en waarde meer. Zijn werkgever is tevreden en hij wil hard werken. Het is beter dat hij blijft werken om het geld terug te betalen. Dat zou wel eens een levenslange opdracht kunnen worden.”

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
Coevorden
menu