Neuroloog mist dwarslaesie

Een neuroloog uit Drenthe heeft in 2013 een dwarslaesie bij een oudere patiënt van het Röpke Zweers Ziekenhuis (Coevorden/Hardenberg) gemist waardoor de man mogelijk onnodig zijn laatste levensjaren in een rolstoel heeft moeten slijten.

Dat bleek dinsdagmiddag bij het medisch tuchtcollege in Groningen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg had de neuroloog aangeklaagd na een melding van het ziekenhuis zelf. De arts gaf zelf volmondig toe dat hij fout was geweest en zei het zeer te betreuren. Wel betwistte hij dat er kans op herhaling was omdat het deels te maken zou hebben met de moeilijke werksituatie in Hardenberg. Hij werkt inmiddels voor een ander ziekenhuis in Noord-Nederland.

Gevallen

De patiënt was in juni 2013 thuis gevallen en na een kort onderzoek op de spoedhulp in Hardenberg opgenomen. De neuroloog werd er pas twee dagen later bijgeroepen en liet een CT-scan maken waarop niets te zien was, volgens de neuroloog. Omdat de patiënt verder ook geen ernstige verlammingsverschijnselen had, adviseerde hij revalidatie door een fysiotherapeut. De dagen erna ging de patiënt alleen sterk achteruit, kreeg verlamde armen en veel pijn. Uiteindelijk werd er een MRI-scan gemaakt waarop wel duidelijk te zien was dat het om een zeldzaam soort dwarslaesie ging.

Serie fouten

De artsen in het tuchtcollege wezen erop dat er een hele serie medische fouten is gemaakt in deze zaak, waarbij niet alleen de neuroloog in de fout ging. Zo had de man al meteen in een speciale brancard naar een gespecialiseerd ziekenhuis gemoeten. Een andere neuroloog vermoedde bovendien wel een ernstiger probleem maar werd door zijn collega’s terecht gewezen. De tucht-artsen meldden wel dat het om een zeer zeldzaam geval ging dat neurologen doorgaans maar zelden zien.

De aangeklaagde neuroloog erkende de fouten en zei dat het misschien kwam doordat hij te veel vertrouwde op de CT-scan. Wat misschien ook mee had gespeeld was dat hij zich toentertijd niet helemaal prettig voelde in Hardenberg en dacht over een vertrek daar. ,,Achteraf gezien was mijn motivatie niet goed maar dat is geen excuus.’’

Het tuchtcollege doet binnenkort uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.