Niet dringen geblazen bij ombudsman Hoogeveen en De Wolden

Maas van Egdom, gemeentelijk ombudsman in Hoogeveen én De Wolden, behandelde vorig jaar slechts twee klachten.

In twee kwesties, één in Hoogeveen en één in De Wolden, kwam het tot een uitspraak van Van Egdom en die pakte in beide gevallen goed uit voor de klagers.

Klacht

Wie een klacht heeft over ‘de gemeente’ of een lid van het college van burgemeester en wethouders, kan een klacht indienen. Die wordt beoordeeld door het college en wie het niet eens is met de beslissing die daarop volgt, kan de klacht voorleggen aan de ombudsman.

Er kwamen wel meer klachten binnen bij Van Egdom, maar niet altijd was een uitspraak van hem nodig. ,,Mensen met vragen of concrete klachten zijn vaak al een eind geholpen als er goed naar hen wordt geluisterd. En vaak is goede informatie over het probleem dat ze bezighoudt ook al voldoende’’, aldus Van Egdom. Als ombudsman initieert hij ook gesprekken tussen klagers en medewerkers of bestuurders over wie wordt geklaagd. Indien nodig treedt hij als bemiddelaar op. ,,Pas als dat niet lukt, komt een formele klachtenprocedure in beeld.’’

Asielzoekerscentrum

In twee gevallen werd vorig jaar een officiële klachtenprocedure doorlopen. Wie denkt dat het met het oog op de mogelijke vestiging van een asielzoekerscentrum in Echten, waar veel weerstand tegen bestaat, dringen geblazen is bij de ombudsman, heeft het mis.

,,Op mijn spreekuur heb ik tot dusver één echtpaar uit Echten gehad, dat namens een aantal omwonenden vragen stelde’’, aldus de ombudsman. ,,De man en vrouw zaten vooral met een aantal onduidelijkheden. In een goed gesprek heb ik kennis genomen van de vragen en problemen van deze mensen. Vervolgens heb ik het college van De Wolden hiervan op de hoogte gesteld en b. en w. hebben daarna alsnog de gevraagde duidelijkheid verschaft. Tot een klacht is het niet gekomen’’, aldus Van Egdom.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.