Niet iedereen blij met muurschildering parkeergarage Assen

Vanaf zaterdag kijkt Kornelis Norder elke ochtend tegen twee Romeinse schonen aan wanneer hij de slaapkamergordijnen open schuift. Pal achter zijn appartement siert een metershoge muurschildering de gevel van de parkeergarage aan de Torenlaan.

De twee Romeinse schonen zijn eigenlijk Griekse godinnen die een stadspoort bewaken. De muurschildering van 5 bij 5 groot is deze week geschilderd door studenten van de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst Groningen. De versierde gevel staat pal achter de slaap- en werkkamer van Norder en die is daar niet blij mee.

De voormalig fiscaal jurist die in zijn appartement aan de Torenlaan van zijn pensioen geniet, betreurt het dat de gemeente de bewoners niet van te voren heeft ingelicht. Hij en zijn vrouw waren dan ook verbaasd toen een verslaggever van deze krant bij hem aanbelde om te vragen of hij vanaf hun balkon foto’s mocht maken. Norder: ,,We hadden wel gezien dat er een steiger was gebouwd, maar moesten van hem horen waarvoor die diende.’’

Bezopen

Norder is niet per se tegen een muurschildering op die plek, maar had graag samen met medebewoners en andere Assenaren meegedacht over het ontwerp. ,,Dit is echt bezopen en heeft niks met Assen te maken. Je zou haast denken dat het de ingang van een Grieks restaurant is’’, zegt Norder grappend. ,,Een Drents landschap of iets dat met de historie van Assen te maken heeft was veel passender geweest.’’

Het wissen van de verf gaat wat ver, maar Norder wil wel opheldering van de gemeente en heeft daarom een brief aan het college van B en W geschreven. ,,Moet er voor zo’n grote muurschildering niet een omgevingsvergunning worden aangevraagd?’’, vraagt Norder zich vol ongeloof af.

Klassieke Academie

In oktober gaan de studenten een muur van Warenhuis Vanderveen voorzien van een muurschildering. Muurschilderen is vanaf komend studiejaar een apart onderdeel in het onderwijsprogramma van de Klassieke Academie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.