Niet naar huis wegens problemen sleutelkluis

Een bewoonster van ouderencomplex De Linden aan de Lindelaan in Assen kan niet naar huis omdat de thuiszorg het complex niet in kan.

De 84-jarige vrouw verblijft in een verpleeghuis, maar heeft die intensieve zorg niet meer nodig. Haar mantelzorger, die graag anoniem wil blijven, zegt dat ze al weken bezig is met woningcorporatie Actium en thuiszorgorganisatie Icare te regelen dat ze weer in De Linden kan wonen. Mevrouw heeft ook ’s nachts zorg nodig. Volgens Icare moet er een sleutelkluisje bij de ingang van het complex komen, dat de thuiszorgmedewerkers met een cijfercode kunnen openen.

Actium heeft een nooddienstenbox waarvan ook ambulancepersoneel, brandweer enzovoorts gebruik kunnen maken. Hiervoor is een sleutel nodig, waardoor het systeem voor de thuiszorgmedewerkers onbruikbaar is. Die zouden de sleutel telkens aan elkaar moeten overdragen.

Actium en Icare erkennen het probleem en benadrukken naarstig te zoeken naar een oplossing. ,,Het is voor ons nog wennen dat mensen langer thuis blijven wonen en dit soort zorg nodig hebben’’, erkent manager Marcel van Halteren, van Actium. ,,Zorgaanbieders hebben allemaal hun eigen systeem. Het is zoeken naar een oplossing.’’

Icare is flexibel, maar het moet wel werkbaar blijven, zegt woordvoerster Audrey van den Berg. ,,We drukken verhuurders op het hart om met ons mee te denken. Er komen nieuwe methoden om digitaal elektrische deuren te openen. Maar nog niet elk complex is daarvoor geschikt.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.