Nieuw Annerveen is klaar met ‘wachtkamer’: dorp wil dorpshuis behouden en fietspad aanleggen

De basisschool is gesloten, de toekomst van het dorpshuis onzeker. En het is nog maar de vraag of er een veilige fietsroute komt voor de kinderen die nu in Eexterveen naar school gaan. Nieuw Annerveen baalt.

De sluiting van de basisschool heeft alleen nog maar negatieve gevolgen gehad voor Nieuw-Annerveen, terwijl in andere dorpen allerlei mooie dingen gebeuren. Dat gevoel overheerst in het dorp.

Geen duidelijkheid over toekomst dorpshuis

Met name over het uitblijven van een oplossing voor dorpshuis De Spiker zijn dorpsbewoners gefrustreerd, concludeerde ook PvdA, die vragen over dit onderwerp stelde aan B en W. Tweeënhalf jaar na het sluiten van de basisschool in hetzelfde gebouw, is er nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van het dorpshuis.

Het dorpshuis heeft het financieel moeilijker gekregen sinds de school is gesloten. Eerder deelden zij kosten. Dat kan nu niet meer. Daarom gingen het dorpshuisbestuur en dorpsbelangen zelf op zoek naar een geschikte invulling voor dat gedeelte van het gebouw. Ze stelden voor woonunits in de school te bouwen, maar dat plan werd eind 2016 onverwachts afgeketst door de gemeente.

De indieners van het plan vinden dat ze niet goed geadviseerd zijn, vertelt Arie Mulder, voorzitter van het dorpshuisbestuur. Ook zou de gemeente helpen bij het zoeken van subsidiemogelijkheden, maar dat is volgens Mulder niet gebeurd.

‘Het voelt als een sterfhuisconstructie’

Het dorp hoorde niets meer van de gemeente, tot april. „Toen werd ons verteld dat het pand was verkocht”, zegt Mulder. „Wij zeiden: dat kun je niet maken. Dorpsbewoners hebben in dit pand geïnvesteerd. Niet alleen qua tijd en energie, ook financieel. Dus die verkoop ging niet door.”

Nieuwe initiatieven zijn er vervolgens nooit meer geweest. Iedereen wacht af, zegt Tom Oud, voorzitter van dorpsbelangen „Het voelt als een sterfhuisconstructie. Zo van: ach, ze houden het toch niet vol. Het gaat vanzelf over.”

Nieuw Annerveen wil juist alles op alles zetten het dorpshuis zo in te richten dat ze het kunnen behouden. Mulder: „We willen met de gemeente praten over een goede invulling, en als die er niet is: wat zijn dan alternatieven?”

Wethouder Henk Heijerman wilde nog niet reageren, omdat het college eerst de vragen van PvdA wil beantwoorden.

Veilig fietspad voor schooljeugd

De sluiting van de school bracht ook met zich mee dat de basisschooljeugd nu op de fiets naar Eexterveen moet. Omdat deze weg onveilig is, pleit dorpsbelangen voor de aanleg van een veilig fietspad. Uit onderzoek van de gemeente blijkt nu dat zo’n fietsroute een lastig verhaal wordt, waardoor de haalbaarheid van dit fietspad verder moet worden onderzocht. De raadscommissie praat hier vanavond over.

Dorpsbelangen wil dat de gemeente alles uit de kast haalt de weg op korte termijn veiliger te maken. „We hebben er begrip voor als het proces langer duurt, maar dan moet de gemeente tijdelijke maatregelen nemen”, zegt Oud. Ze hebben al eens toegezegd dat er reflecterende hekken geplaatst kunnen worden. We zien dat graag uitgevoerd worden. De Hunzeweg is een buitengewoon gevaarlijke weg. Ik vraag me af hoe goed dat tot ze doordringt.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.