Nieuw-Buinen over schrik wapendepot heen

Een wapen- en munitiedepot in Nieuw-Buinen? Het dorp explodeerde zowat. Nu de kruitdampen zijn opgetrokken, blijkt alles reuze mee te vallen.

Wat is er aan de hand? Hunting Seasons is een groothandel voor de jacht. Eigenares is Jolanda Huizinga. Zij startte in 2011 een webwinkel voor jachtsport. Vorig jaar september opende ze een gloednieuwe showroom op het bedrijventerrein Drentse Poort. ,,Het is een niche markt. Klanten komen van heinde en verre’’, zegt ze.

Strenge eisen

Voor jagers heeft ze van alles te bieden, behalve wapens en munitie. Dat gaat snel veranderen. Bert Wilzing (59) uit Stadskanaal heeft vereiste papieren om in wapens te handelen. Hij huurt een gedeelte van het pand. Er is een brand- en inbraakwerende bunker gebouwd. Die voldoet aan alle strenge eisen. Wilzing wijst op het glas van de toegangsdeur. ,,Hetzelfde glas als de Rabobank gebruikt’’, zegt hij.

De muren zijn van acht centimeter dik beton. Het plafond is gepantserd met stalen staafmatten. Uiteraard is het geheel elektronisch beveiligd met een alarmsysteem. Tal van instanties hebben de ruimte getoetst. ,,Douane, politie, justitie, brandweer en Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe zijn wezen kijken en hebben alles akkoord bevonden. Ik ben een jaar lang op cursus geweest en heb examen afgelegd aan de politieacademie in Zutphen. Een pittig examen was het, ik denk dat je makkelijker journalist wordt.’’ Jolanda Huizinga is er blij mee. ,,Het is een logische combinatie, nu is alles compleet.’’

‘Een moordwinkel naast de kinderopvang’

Omdat het gaat om een kleinschalig depot dat niet strijdig is met het bestemmingsplan konden burgemeester en wethouders van Borger-Odoorn volstaan met het plaatsen van een bekendmaking. Tot 1 januari 2013 was weekblad Week in Week uit daarvoor het geijkte kanaal, na die datum gebeurt dat alleen nog digitaal via de website Overheid.nl. Wie als inwoner op de hoogte wil blijven kan zich op basis van invoering van de postcode abonneren op bekendmakingen.

Nadat vorige week een inwoner van Nieuw-Buinen via genoemde site lucht kreeg van de aanstaande wapen- en munitieopslag brak meteen de pleuris uit in het dorp. ,,We hebben rare reacties gehad’’, zegt Jolanda Huizinga. ,Een moordwinkel naast de kinderopvang’, zo noemde iemand het met een knipoog naar kinderdagverblijf More Than Kidz. Eigenares Nancy Appelo was in een eerste instantie ‘flabbergasted’, maar is inmiddels helemaal gerustgesteld. ,,Natuurlijk schrok ik toen ik dit hoorde, maar ik ben er zelf wezen kijken. Het is een kleinschalige opslag en alles gebeurt volgens strenge regels en voorschriften. Je moet het niet groter maken dan het is.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.