Nieuw-Buinen wil supermarktbaas terug

‘Nieuw-Buinen schreeuwt om Egbert Tingen.’ Daar draait zondag de demonstratie om voor het pand waar tot voor kort de Spar in was gevestigd.

Actievoerder Jacob Meijer roept de Bunermonders op om een massale hartenkreet te slaken. Om nog een keer een krachtig signaal af te scheiden hoezeer het dorp was verknocht aan Egbert Tingen als baas van de Spar supermarkt. Hij twijfelt er niet aan of het dorp zal dat bewijzen door massaal gehoor te geven aan zijn oproep. ,,Gezien de enthousiaste reacties zou het mij niet verbazen als er tussen de vier- en vijfhonderd mensen komen opdraven’’, blikt Meijer vooruit.

Zakelijk conflict

Leuk en aardig, maar wat haalt het uit? De combinatie Tingen & Spar is een onmogelijke. De ondernemer uit Odoorn plukt nog dagelijks de wrange vruchten van zijn kortstondige avontuur als baas van de Spar in Nieuw-Buinen. Vanwege een zakelijk conflict legde hij na driekwart jaar begin 2014 zijn functie neer. Hij ging failliet en zit nu in de schuldsanering. Van het maandsalaris dat hij verdient als werknemer bij de Coop in Veenoord moet hij 500 euro doorsluizen naar Spar. Een groep vrienden van Tingen probeerde de schuld voor 25.000 euro af te kopen, maar de hoofddirectie van de holding is niet te vermurwen.

De demonstratie van zondag (14.00 uur) is een déjà vu. Op 22 februari 2014 liep de bevolking van Nieuw-Buinen op dezelfde plek te hoop tegen Tingens vertrek. De reuring destijds illustreerde volgens actievoerder Jacob Meijer al hoezeer het dorp de sociaal bewogen franchisenemer in haar hart gesloten had. ,,Egbert organiseerde een kerstmarkt voor zijn toko met kraampjes voor verenigingen en ouderen kregen hun boodschappen thuisbezorgd. Tingen maakte zich geliefd bij iedereen. Het was aan de omzet ook te merken. Die steeg van 23.000 euro naar 38.000 in de week.’’

Winkel gesloten

Na Tingens vertrek ging het echter weer bergafwaarts. Met als eindresultaat dat de Spar begin deze maand zich genoodzaakt zag de winkel te sluiten. Sinds kort hangen er aan de ramen van het leegstaande pand plakkaten met de tekst ‘Hier opent binnenkort een nieuwe supermarkt’. Onder welke naam dat gebeurt is een raadsel. Het pand is naar verluidt eigendom van Jacob Paas, maar die is voor commentaar niet bereikbaar.

Meijer heeft geen idee om welke supermarkt het gaat. Hij is er wel van overtuigd dat er in het grootste dorp van de gemeente bestaansrecht is voor een tweede supermarkt naast de Aldi. ,,Met een topondernemer als Egbert is het mogelijk. Met deze actie hoop ik distributeurs wakker te maken.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.