Nieuw Drents Kamerlid Renkema: ik voel me noorderling

Drenthe is een derde Kamerlid rijker. Wim-Jan Renkema (GroenLinks) uit Meppel is woensdagmiddag in de Tweede Kamer beëdigd.

Gefeliciteerd?

,,Dank uw wel. Zo’n beëdiging is best een spannend en plechtig moment.”

Voor wie bent u in de Kamer gekomen?

,,Voor Liesbeth van Tongeren die wethouder in Den Haag is geworden. We hebben veertien zetels en ik stond op plaats zestien. Linda Voortman ging eerder weg, ze is wethouder in Utrecht.”

Rik Grashoff vertrok ook nadat hij loog over een affaire met de partijvoorzitter van GroenLinks. Drie ervaren Kamerleden in korte tijd weg, dat is niet goed.

,,Er zijn drie onervaren kandidaten voor terug gekomen. Maar we krijgen goede ondersteuning van de partij.”

U woont in Meppel, maar u moeder komt uit Nieuw-Roden, uw vader uit Tolbert.

,,En ik ben opgegroeid in Friesland. Ik voel me noorderling. Mijn moeder was bij de installatie aanwezig. Ze is negentig. Mooi dat ze dit kon meemaken.”

U bent bestuursvoorzitter van onderwijskoepel Ambion in Heerenveen. Geeft u die baan op?

,,Ja, dat is een fulltimebaan. Ik heb geen terugkeerregeling. Ik had een contract voor vier jaar, waarvan er twee verstreken zijn.”

Welke portefeuilles krijgt u?

,,Van wvs en sociale zaken.”

Wat gaan de mensen in het Noorden van u merken?

,,Als je het over armoede hebt zijn er nogal wat gemeenten in het Noorden die daarmee te maken hebben. In Oost-Groningen, Emmen en Leeuwarden bijvoorbeeld.”

Liesbeth van Tongeren riep bij haar vertrek dinsdag op de Groningers niet in de steek te laten met hun aardbevingsproblemen.

,,Ik heb de aardbevingen niet in portefeuille, maar het raakt me wel wat er in Groningen gebeurt. Trouwens niet alleen in Groningen is er aardbevingschade, ook in Drenthe.”

Gaat u nog wat doen tegen windmolens in de Veenkoloniën?

,,Tja, een moeilijk thema met verschillende kanten. Je wilt duurzame energie, maar die molens moeten passen in het landschap. Belangrijk is dat de streek wordt meegenomen in het besluit.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.