Nieuw Drents ziekenhuis toch weer op tafel

De Treant Zorggroep praat met zorgverzekeraars over een nieuw ‘operatieziekenhuis’ op een centrale locatie in Drenthe voor over vijf tot tien jaar.

Dat staat in een brief van de Drents-Groningse ziekenhuiskoepel aan de gemeenteraden. Treant is een fusie van de ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal. Voor de komende jaren belooft de zorggroep in die drie plaatsen een volwaardig ziekenhuis in stand te houden. Maar op langere termijn zou dat niet houdbaar zijn.

Zware complexe operaties

We willen niet afwachten tot we geconfronteerd worden met een mogelijk scenario waarin op langere termijn alleen de basiszorg bij Treant wordt vergoed’’, zegt bestuursvoorzitter Carla van de Wiel in de brief. Treant wil ook de zwaardere, complexe operaties en behandelingen blijven doen. ,,Daarom moeten we nu al nadenken over alternatieven voor de langere termijn. Een mogelijk alternatief scenario is het realiseren van een nieuw centrum in het hart van ons verzorgingsgebied waar we onze (complexe) operaties kunnen uitvoeren.’’

De achtergrond is dat zorgverzekeraars en het ministerie steeds hogere eisen aan de kwaliteit van behandelingen stellen. Via die zorgverzekeraars knabbelt het ministerie ook aan de budgetten voor de zorg.

Beilen of Hoogeveen

Het plan voor een nieuw operatiecentrum werd in 2012 al genoemd in een rapport dat Wouter Bos, destijds in dienst van adviesbureau KPMG-Plexus, uitbracht in opdracht van het Treant-bestuur. Dat nieuwe ziekenhuis zou dan ergens bij Beilen of ten oosten van Hoogeveen moeten komen. Het plan ging niet door, met name omdat de huidige ziekenhuisgebouwen van het Scheper Emmen, Bethesda Hoogeveen en Refaja Stadskanaal nog veel te veel geld waard zijn. Bovendien was er weerstand onder de bevolking tegen sluiting van die locaties.

IC Emmen

Van de Wiel stelt dat de komende drie tot vijf jaar de ziekenhuizen in de drie plaatsen nog vierentwintig uur per dag zorg blijven bieden. Dat betekent ook dat er bevallingen kunnen plaatsvinden en een spoedhulp is. Er blijft een intensive care in Emmen en afdelingen voor acute zorg in Hoogeveen en Stadskanaal. Er zijn wel tekorten aan oogartsen, geriaters en kinderartsen waardoor sommige afdelingen soms moeite hebben alle benodigde zorg te verlenen. Zo moest de kinderafdeling in Emmen donderdag tijdelijk dicht zodat er niet bevallen kon worden. Oogheelkunde is er alleen in Stadskanaal en Emmen maar het ziekenhuis heeft bijna een akkoord met een ‘private partij’ om ook weer oogheelkunde in Hoogeveen te verlenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.