Nieuw-Schoonebeek: spuugzat van coureurs op de Europaweg

De gemiddelde snelheid in de bebouwde kom van Nieuw-Schoonebeek moet naar beneden. Op de Europaweg wordt veel te hard gereden, maar ook op de Kerkenweg is dit een probleem.

Verontruste dorpsbewoners zijn in werkgroepjes bezig met plannen die Nieuw-Schoonebeek veiliger moeten maken. De Europaweg en de Kerkenweg zijn de grote toegangswegen. De ervaring leert dat veel weggebruikers niet of nauwelijks gas minderen als zij de bebouwde komen binnen rijden.

In de kern van het dorp geldt een maximumsnelheid van 30 kilometer. ,,Ook daar trekken velen zich niets van aan. En dat terwijl daar ook een school staat. Belachelijk en levensgevaarlijk’’, zegt werkgroeplid Erik Smeman.

De beste manier om snelheden naar beneden te brengen is het plaatsen van meerdere flitspalen mét camera’s. In Nieuw-Schoonbeek staan nog wel flitspalen, maar daar zit al tijden geen flitsapparatuur meer in. Omdat bijna iedereen daar zo langzamerhand wel van op de hoogte is, gaat van deze palen geen afschrikwekkende werking meer uit.

Korte en lange termijn

Tegenwoordig gaat het Openbaar Ministerie over de flitspalen en die beschouwt ze als laatste redmiddel. Kortom, eerst moet goed gekeken worden of er andere manieren zijn om de snelheid terug te brengen.

Smeman zegt dat er inmiddels twee lijstjes liggen: oplossingen voor de korte termijn en oplossingen voor na 2020 als de weg er toch uit moet vanwege de aanleg van nieuwe riolering. ,,Voor de korte termijn kun je denken aan het waarschuwen van automobilisten door bepaalde borden of palen. Je zou bij de school ook de tekst ‘schoolzone’ op het wegdek kunnen zetten.’’

Het plaatsen van bloembakken op de weg wordt door de werkgroep eveneens als een mogelijke oplossing voor de korte termijn gezien. ,,Een combinatie van maatregelen, dat is het beste’’, denkt Smeman.

‘Een fikse bekeuring, dat wil natuurlijk niemand’

Roswinkel kampt met een vergelijkbare problematiek. Daar staan al speciale waarschuwingsborden en er is een actie geweest waarbij schoolkinderen automobilisten wezen op hun laakbare rijgedrag.

Smeman: ,,Ik rij geregeld door Roswinkel en heb al meermalen gezien dat de politie daar snelheden controleert. Ik zou blij zijn als dat bij ons ook vaker gebeurt. Want een fikse bekeuring, dat wil natuurlijk niemand.’’

Een idee voor de langere termijn: haal de Europaweg uit de voorrang. ,,Dan moeten de mensen op de Europaweg wachten voor het verkeer dat uit de Kerkenweg, de Van Eklaan en de Molenaarslaan komt.’’ Een ander idee: wegversmallingen en/of -verhogingen.

Dorpsbelangen: blij met activiteiten werkgroepen

De afgelopen jaren zijn in meerdere Emmer dorpen de centra onder handen genomen. Het leidde tot veiliger en aantrekkelijker centrumgebieden. ,,We hopen dat dit ook gaat gebeuren in Nieuw-Schoonebeek.’’ Dorpsbelangen is blij met de activiteiten van de werkgroepen, aldus voorzitter Johnny Herbers. ,,Het idee hiervoor is tijdens een van onze vergaderingen ontstaan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.