Nieuw afvalbeleid Aa en Hunze een succes

De inwoners van Aa en Hunze hielden het hart vast: de grijze container nog maar eens in de vier weken aan de weg kon niet goed gaan. De praktijk is nu al anders. Wethouder Co Lambert (GroenLinks) spreekt van een succes.

De nieuwe maatregel is nog maar een paar maanden oud, maar echte problemen hebben zich volgens de wethouder niet voorgedaan. Een belangrijk effect is dat de inzameling van plastic, metaal en drankkartons een enorme toename laat zien. Inwoners worden door het omkeren van de inzamelfrequentie voor plastic en restafval (plastic eens per twee weken, restafval eens per vier weken) als het ware gedwongen het afval beter te scheiden.

Voorheen werd in de gemeente zo’n 12.000 kilo kunststof afval apart ingezameld. Nu is dat vijf keer zoveel. Nieuw is daarbij dat ook metaal en drankkartons samen met het kunststof in dezelfde container mogen. Assen kent sinds mei eenzelfde maatregel, maar die gemeente kan nog geen cijfers leveren.

Ervaringen elders

In Westerveld is de inzameling van restafval eveneens op vier weken gezet en de ervaring is daar niet veel anders dan in Aa en Hunze. Het streven naar betere afvalscheiding speelt in alle gemeenten in Drenthe, maar de meeste kiezen voor een wat minder heftige maatregel. Uitzondering is Meppel, waar restafval naar ondergrondse containers gebracht moet worden. Westerveld en Noordenveld overwegen datzelfde.

De omschakeling heeft in Aa en Hunze felle reacties opgeleverd. Ook in de gemeenteraad was er wat koudwatervrees. De vrees bestond dat grote gezinnen of gezinnen met kleine kinderen met overvolle grijze containers zouden komen te zitten. Wethouder Lambert ging er op voorhand van uit dat die bezwaren grotendeels zouden verstommen en hij zegt gelijk te hebben gekregen. Hij meldt dat een afvalcoach enkele tientallen gezinnen heeft geholpen om met het afval om te gaan. Die vreesden dat ze hun afval niet meer kwijt zouden kunnen. Uiteindelijk hebben zes gezinnen een extra container gekregen. ,,Iedereen is nu gewend en ik kan zeggen dat de missie geslaagd is. We gaan door met het bieden van voorlichting en we houden de vinger aan de pols”, aldus de wethouder.

De gemeente verwacht door de maatregel kosten te besparen, omdat kunststof, metaal en drankkartons als herbruikbaar afval worden verkocht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.