Nieuw busstation Norg komt stap dichter bij

De komst van een nieuw busstation aan het Westeind in Norg komt een stap dichterbij. B en W van Noordenveld dienen een aanvraag in voor een subsidie.

Het college heeft dit deze week besloten. De gemeente wil 745.000 euro in de nieuwe voorziening steken, waarvan de helft afkomstig is van het Rijk en de rest van de gemeente.

Het nieuwe busstation houdt de gemoederen in Norg al geruime tijd bezig. Het plan maakt deel uit van de ontwikkeling van de Dorenboslocatie. Het plan behelst een speciale rijbaan en haltes voor bussen achter het benzinestation bij garage Dorenbos. Hiertoe moeten de werkplaats en een woonhuis worden gesloopt. Het huidige busstation dat 100 meter verderop ligt, kan dan verdwijnen.

Voordeel is dat de bussen meer ruimte krijgen om te manoeuvreren. ,,Doordat ze eigen banen krijgen, worden ze ook niet meer gehinderd door ander verkeer'', zegt wethouder Reint-Jan Auwema (Gemeentebelangen). De nieuwe voorziening draagt volgens de gemeente Noordenveld dan ook bij aan de verbetering van het openbaar vervoer. De subsidie komt uit het Regio Specifiek Pakket, een regeling die het Rijk heeft ingesteld ter compensatie van het afblazen van de Zuiderzeelijn. Doel ervan is de structuur van Noord-Nederland te versterken.

Volgens Auwema is het zaak snel de subsidie aan te vragen, omdat de regeling een deadline heeft.. Vervolgens moet de gemeenteraad zich echter nog over de plannen uitspreken. ,,We hopen dat in het komende voorjaar te kunnen doen'', zegt Auwema.

Jan Dorenbos van het gelijknamige garagebedrijf is zeer verheugd dat er nu schot in de ontwikkelingen lijkt te komen. ,,Dit is goed nieuws!'' Hij loopt al geruime tijd rond met plannen om de locatie waar zijn bedrijf nu zit, te ontwikkelen. Zelf toonde hij twee jaar geleden in deze krant al schetsen van hoe het nieuwe busstation er uit moet komen te zien.

,,We willen zelf graag met ons bedrijf naar de locatie van de voormalige gemeentewerf en de brandweerkazerne'', stelt Dorenbos. ,,Eigenlijk zijn onze plannen nog net zo als twee jaar geleden.''

Begin 2014 stond Dorenbos ook al te trappelen van ongeduld hieraan uitvoering gegeven, maar in de tussentijd is dus nog niets gebeurd. ,,Ik heb er wel tijd ingestoken, maar ik kan niet zeggen dat ik schade heb opgelopen doordat het allemaal zo lang duurt.''

Ook nu is het nog niet allemaal in kannen en kruiken, realiseert Dorenbos zich. ,,De subsidie moet nog wel binnenkomen, dat is heel belangrijk. Maar daarna ga ik graag met de gemeente in overleg over de plannen.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.