Nieuw busstation Roden voor raad te kostbaar

Om het plan voor een vernieuwd busstation en omgeving in Roden door te laten gaan is twee miljoen euro gemeentegeld nodig. ‘Te veel’ vindt een groot deel van de gemeenteraad.

Een beslissing moet nog worden genomen, maar wethouders Henk Kosters en Alex Wekema moeten nog flink aan het sleutelen aan het plan voor ‘hoogwaardig openbaar vervoer’ in Roden. Daar ligt pakweg 2,5 miljoen euro subsidie voor klaar, maar de gemeente moet daar nog twee miljoen euro bij leggen om het project groen licht te geven. Handig, maar tegelijk lastig is het dat de herinrichting van de openbaar vervoer route door het dorp en het aantrekkelijker maken van het busstation aan de noordkant van het centrum onderdeel zijn van het centrumplan Roden. De gemeente wil het hele centrumgebied en het aanpalende bedrijventerrein voor 8,1 miljoen euro bij de tijd brengen. Een miljoen daarvan is al voor het busstation bedoeld, maar dan is er nóg een miljoen nodig. Omdat het pas in maart duidelijk wordt wat er precies gaat gebeuren zet de raad alvast de hakken in het zand. B en W moeten maar vast gaan zoeken naar bezuinigingen, zo kregen de wethouders te horen.

Protestantse gemeente

Die lijkt voor een deel al gevonden door 15 parkeerplaatsen in de hoek Kanaalstraat-Wilhelminastraat niet te schrappen. Dat scheelt enkele tonnen en het maakt ook de protestantse gemeente blij. Die was bij de hele voorbereiding van het project niet betrokken en zag de parkeerruimte in de omgeving in gevaar komen.

Over het centrumplan is de raad over het algemeen wel positief. Zeker nu er een projectgroep van bewoners en ondernemers in het leven is geroepen om een advies te geven over het parkeren. De gemeente wil grotendeels van het parkeren in de belangrijkste winkelstraten af om het winkelend publiek ruimte te geven, maar de middenstand ziet dat niet zitten. In een parkeeronderzoek is vastgesteld dat er genoeg parkeerruimte over blijft, maar dat de parkeerdruk beter gespreid moet worden.

Haast vanwege subsidies

Probleem bij dit alles is dat er vanwege de subsidies haast geboden is met de aanpak van het busstation. Bij de behandeling van de begroting komende maand wordt duidelijk of de raad de hakken in het zand houdt of toch groen licht geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.