Nieuw dorpshuis Diever kost gemeente half miljoen meer

De gemeente Westerveld zal voor nieuwbouw van het Dingspilhuus dieper in de buidel moeten tasten. De stichting Dingspilhuus vraagt om 450.000 euro méér.

Twee jaar geleden nog maar dreigde het Dingspilhuus van de kaart te verdwijnen. De gemeente weigerde het jaarlijkse exploitatietekort van 35.000 euro nog langer bij te passen. Eerlijk Diever, een lokale actiegroep onder leiding van ondernemer Alfred Schoenmaker, wist sluiting te voorkomen. Sindsdien werkt wat inmiddels de stichting Dingspilhuus heet plannen uit om het dorpshuis zelfstandig in de benen te houden.

2 miljoen nodig

Daarvoor is het onder meer nodig de gebouwen aan te pakken. De gemeente heeft hier eerder al 1,2 miljoen euro voor gereserveerd. Het geselecteerde architectenbureau Van der Salm uit Leggeloo adviseerde dit voorjaar al af te zien van renovatie. De gebouwen zijn er zo slecht aan toe dat volledige nieuwbouw een betere optie is.

Maar daarvoor is veel meer geld nodig. Een nieuw dorpshuis dat aan de eisen van de huidige tijd voldoet, kost rond de 2 miljoen. Schoenmaker: ,,Van de Drentse Energie Organisatie kunnen we een lening krijgen, op voorwaarde dat de nieuwbouw energieneutraal wordt (gebouw wekt zelf net zo veel energie op als dat het verbruikt, red.). We verwachten 75.000 tot 100.000 euro subsidie binnen te kunnen halen. Daarnaast zijn er vergevorderde gesprekken met twee permanente huurders van zalen."

Aanvulling

Dan komt de stichting uiteindelijk nog bijna een half miljoen te kort. Deze zomer zei Schoenmaker 'niet terug naar de gemeente' te willen voor een aanvulling op de al klaarliggende 1,2 miljoen. Nu blijkt dat toch onvermijdelijk: ,,We vragen 450.000 euro extra. Daarvan is 200.000 euro bedoeld als bijdrage in het energieneutraal bouwen."

Schoenmaker en de zijnen hebben de gemeenteraad onlangs al vertrouwelijk over deze laatste cijfers geïnformeerd. Een formeel verzoek aan de gemeente om dieper in de buidel te tasten komt volgende maand in de raad aan de orde. ,,Als die groen licht geeft, zou het huidige Dingspilhuus tot 30 juni open kunnen blijven. In de zomer worden de gebouwen dan gesloopt. Voorjaar 2017 kan de nieuwbouw klaar zijn."

Een deel van de vaste gebruikers van het dorpshuis kan in de tussentijd uitwijken naar de sportzaal van scholengemeenschap Stad & Esch.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.