Nieuw hoofdstuk voetbaloorlog 2e Exloërmond: TEVV mag weer voetballen van de KNVB (maar De Treffer '16 zegt nee)

TEVV heeft groen licht van de KNVB voor een terugkeer in de voetbalcompetitie. Mits de accommodatie op orde is. „Binnenkort komt de KNVB langs.” Dat zegt Hendrik Bolk.

Voetbalruzie in 2e Exloërmond woekert voort als een veenbrand
Lees verder

Volgens Bolk, die zich eind vorig jaar opwierp als aanjager voor de revival van de traditieclub uit 2e Exloërmond, heeft TEVV inmiddels meer dan 80 leden op de lijst. „Een groot deel is nooit lid af geweest en er melden zich nog dagelijks voetballende leden aan. Alles staat in de steigers”, zegt Bolk. Volgens hem heeft de club plannen om de kleedkamers te renoveren.

Geld verduisterd?

TEVV zit al bijna drie jaar in de slaapstand. Dat had alles te maken met de bestuurscoup die een groep ontevreden leden in 2016 pleegde. TEVV viel na 82 jaar voetbalhistorie om: de plaatselijke voetbaltrots heet nu De Treffer ‘16. Alleen die laatste club beschuldigt oud-bestuursleden van financiële malversaties. Het bestuur van De Treffer ‘16 heeft een aangifte in voorbereiding omdat er geld zou zijn verduisterd, zegt voorzitter Wim Hospers.

Sinds de oprichting van De Treffer ‘16 (248 leden) is de voortwoekerende voetbaloorlog een splijtzwam in 2e Exloërmond. Nu het erop lijkt dat TEVV volgend seizoen terugkeert, komt die in een nieuwe fase. Beide clubs spelen in de zondagcompetitie. Gezien het feit dat TEVV onderaan de competitieladder zal moeten beginnen, is de kans aanwezig dat het sportpark in Twaide Mond volgend seizoen decor is van een lokale voetbaltwist.

Borger-Odoorn: mogelijk onderzoek naar ‘voetbaldorpshuis’
Lees verder

TEVV’er Bolk is niet bang dat het dan gierend uit de klauwen loopt. „Nee, niks loopt uit de hand. Sterker: ik denk dat er binnenkort een situatie ontstaat waarbij beide clubs om tafel kunnen gaan zitten. Van alle beschuldigingen jegens TEVV heeft De Treffer’16 niks kunnen bewijzen. Het wordt nu tijd dat het gezonde verstand zegeviert. Wij zijn tot elkaar veroordeeld en moeten met elkaar in gesprek. Het mooiste zou zijn als we weer één club worden. Inderdaad: TEVV. Het zou me niet verbazen als het volgend seizoen al zover is.”

Hendrik Bolk tijdens een bijeenkomst bedoeld om TEVV uit de as te laten herrijzen.

Bizarre situatie

Daar laat De Treffer ‘16-voorzitter Hospers weinig misverstand over bestaan: dat gaat niet gebeuren. „We gaan niet samen met een stelletje bandieten. Ze mogen gerust weer gaan voetballen, maar niet bij ons op de velden”, zegt hij resoluut. Op het sportpark heerst sowieso een bizarre situatie. Treffer’16 laat de kleedkamers en andere faciliteiten van het dorpshuis - die toentertijd zijn verkocht door het toenmalig TEVV-bestuur - links liggen en wijkt uit naar de sporthal. Maar TEVV ook op sportpark? Niet als het aan De Treffer ‘16 ligt.

Volgens voorzitter Hospers kan de net opgerichte club TEVV wel uitwijken naar de velden van Exloo. „Die worden door het nieuwe complex van HOC in Odoorn alleen nog maar voor jeugdtrainingen gebruikt. Kan TEVV mooi daar naar toe.” Volgens de voorzitter is er gewoon geen ruimte voor TEVV. „Als ze daadwerkelijk op zondag spelen zullen we een jaar last van ze hebben: want ze zullen wel direct promoveren. Ik heb al gehoord dat ze allerlei spelers benaderen en geld aanbieden. Twee jongens van ons hebben ook al een aanbod gehad.”

Aanhangers van De Treffer '16 tijdens een gemeenteraadsvergadering in Borger-Odoorn

Volgens wethouder Niek Wind kan De Treffer ‘16 niet een voorkeurspositie claimen. „De velden zijn van de gemeente. Geen enkele voetbalclub in de gemeente kan aanspraak maken op exclusieve rechten. De Treffer ‘16 kan dat dus ook niet claimen.” Reglementair is er volgens woordvoerder Marc Tils niks mis als er twee zondagclubs uit hetzelfde dorp komen. „Het zou dus best kunnen dat TEVV terugkeert. Binnenkort is er een oriënterend gesprek tussen de KNVB en TEVV.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.