Drenthe heeft een gloednieuw jeugdorkest: het Keuning Jeugdorkest. Zondag is de officiële presentatie tijdens De dag van de Muziek in Assen.

‘Traditie kapotgemaakt’

De afgelopen jaren verdwenen in rap tempo jeugdorkesten in Nederland. Door bezuinigingen en de afbouw van cultuurinstellingen was er steeds minder ruimte voor samenspelen. Tot groot verdriet van Hans Keuning. Hij richtte in 1971 het ICO (Centrum voor Kunst en Cultuur) in Assen op en zag de ontwikkelingen met lede ogen aan. ,,Muziek en orkesten zijn heel belangrijk voor kinderen. In de loop der jaren is die traditie kapot gemaakt door een gebrek aan subsidies.’’

Dat zag ook Wytze de Vries, nu directeur van het ICO en bestuurslid van het slapende Jeugd Symfonie Orkest Drenthe. ,,Muziekscholen hadden vaak orkesten en ensembles. Door de privatisering verdwenen de mogelijkheden tot samenspelen’’, legt De Vries uit. Muziekdocenten gingen alleen verder en daardoor sneuvelden samenwerkingen. ,,Orkesten kregen geen nieuwe kinderen meer. Daardoor hadden we wel zorgen. Wat zijn nog de mogelijkheden voor kinderen om samen te spelen?’’

Keuning: 'De traditie is kapotgemaakt'

Nieuw orkest

Een tijd geleden klopten twee muziekdocenten aan bij De Vries: Gea van der Woude en Saskia Rozenveld. ,,Ze wilden een nieuw orkest oprichten, voor beginners en gevorderden’’, zegt De Vries. Het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe deed niets meer, maar had nog wel een potje geld. ,,We besloten dit initiatief te steunen.’’ Daardoor oefenen zo’n veertig kinderen al maanden in het ICO. Ze komen uit Assen en omliggende gemeenten als Midden-Drenthe, Hoogeveen, Tynaarlo en Noordenveld. De muziekkanten zijn jong: tussen de vier en twaalf jaar. ,,We moeten van voren af aan beginnen’’, zegt De Vries. Zo moet nog bedacht worden of het orkest een stichting of vereniging wordt.

Het gloednieuwe Drentse orkest, met Roeland Robert als dirigent, had ook een naam nodig. Daarvoor werd aan Hans Keuning (89) gedacht. Die was daar niet zo happig op. ,,Ik had het gevoel dat het orkest een vlag op de modderschuit zou zijn. Daar voelde ik niets voor’’, vertelt Keuning.

Toen hij hoorde dat het plan van docenten kwam, veranderde dat. ,,Wat doorslaggevend was: een van de docenten heb ik nog meegemaakt als vijfjarig meisje in een jeugdorkest in Almelo.’’ Keuning vindt het ontroerend dat de docenten zich inzetten voor dit doel. ,,Samenspelen is ontzaggelijk belangrijk. Van samenspelen ga je nog meer van muziek houden’’, zegt Keuning. Hij is morgen zelf aanwezig bij de presentatie van het Keuning Jeugdorkest in de Gouverneurstuin.

Keuning: 'Van samenspelen ga je nog meer van muziek houden'
Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe