Nieuw leven in oude disco Le Barrage Klazienaveen

Domesta heeft een huurder gevonden voor het voormalige discopand Le Barrage in het Klazienaveen. Het gebouw staat al vijf jaar leeg.

Leerbedrijf

Het bedrijf Monte Christo BV uit Emmen gaat het pand aan de Langestraat voor een jaar huren en neemt daarna het gebouw over. Monte Christo is een bedrijf dat mensen tussen de 18 en 27 jaar begeleidt richting opleiding, werk of zelfstandig wonen. In het voorste deel van het discopand, dat vroeger dienst deed als snackbar, zal gezonde voeding worden bereid en verkocht. Het discogedeelte wordt een soort sportschool.

De winkel naast de voormalige dancing wordt ook door Monte Christo in gebruik genomen. Daarin komt een leerbedrijf op het gebied van techniek. ,,Dan moet je denken aan het opknappen van meubels en fietsen. In het achterste gedeelte komt een autopoetserij’’, verduidelijkt Henriëtte Bijen, directeur van Monte Christo.

Bijen werkte in het verleden onder meer op het Carmel College in Emmen en was mede-eigenaar van het huiswerkinstituut ASL aan de Weerdingerstraat in Emmen. Monte Christo is vooral actief in Zuidoost-Drenthe en Oost-Groningen. Sinds de oprichting van 2007 heeft zij zo’n tweehonderd jongeren begeleid.

Mogelijkheden

Het was Dick Foorthuis, eigenaar van de Klazienavener modezaak Flair, die Bijen wees op de mogelijkheden in het voormalige discopand. Met Domesta kwam Bijen enige tijd later tot een deal. De woningbouwcorporatie gaat bij de gemeente en de provincie op zoek naar zogeheten duurzaamheidssubsidies om het pand te kunnen verbouwen. ,,In de periode van leegstand is al het koper eruit geroofd’’, weet Bijen.

Het pand kende een bewogen historie. Le Barrage werd jarenlang met succes gerund door Bé Wardenburg. In 2004 verhuurde hij het pand aan een horecaman uit de Achterhoek, die er feestpaleis Jucie Lucie in vestigde. Daarna kwam een echtpaar uit Coevorden dat er discotheek Uncle Sam van maakte, maar dit bedrijf haalde net als Jucie Lucie te weinig omzet om te kunnen overleven.

In 2008 kocht Domesta de oude disco om er appartementen te bouwen. Dit plan ging niet door. Domesta gaf het pand in 2009 voor drie jaar gratis in bruikleen aan de gemeente Emmen. Zij stak er 90.000 euro in om het te verbouwen voor jeugdsoos Sparrow, die vanwege een brand dakloos was geworden. Die soos, de laatste gebruiker van het pand, ging in 2011 roemloos ten onder en werd failliet verklaard.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.