Nieuw lid (12) cadeau voor grijze duiven Kleurenpracht in Borger

Drukker dan ooit, burgemeester Seton op bezoek, vier leden die de bondsspeld ontvingen. Een weekend met een gouden randje voor Kleurenpracht.

Maar het mooiste cadeautje kreeg de Borgerder vogelvereniging op het halve eeuwfeest van de 12-jarige Martijn Dilling. ,,Mag ik lid worden?”, vroeg de jongen uit Bronneger zaterdag aan voorzitter Jan Wever. Fris bloed? Dat is nou net waar de vereniging naar smacht. Het gezicht van Kleurenpracht wordt bepaald door 25 tinten grijs. Vier van die 25 grijze duiven werden zondagochtend onderscheiden met de bondsspeld van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers vanwege hun jarenlange staat van dienst.

Vergrijzing

Oprichter Willem Kremers, voorzitter Jan Wever en de leden Albert Poelman en Wim Sanders vormen de eregalerie van de oude glorie, samen goed voor 170 jaar vogels kweken. De vergrijzing is een van de grootste bedreigingen voor de vogelvereniging. Reden voor Kleurenpracht om innige banden te onderhouden met vogelvereniging Gieten.

 Die bewees Kleurenpracht een burendienst door met zo’n honderd vogels een prominent aandeel te leveren aan de jubileumexpositie, waar 333 vogels te bewonderen waren. ,,Een geweldige show. Nooit eerder hebben we het zo druk gehad”, sprak de stralende preses Jan Wever.

Hoe anders waren de omstandigheden toen Willem Kremers in 1967 de vereniging oprichtte. ,,We begonnen in een cafetaria. Daarna hebben we ons thuishonk gehad in de Burgemeester Grollemanschool en zalencentrum De Harbarg. Het was altijd behelpen”, herinnert Kremers zich.

De verhuizing naar het ontmoetingscentrum in het oude gemeentehuis van Borger was weliswaar een verbetering, maar nog steeds verre van ideaal bij tentoonstellingen. Voorzitter Wever: ,,We moesten dan met onze stellages drie trappen op en neer. Hier staat al het materiaal binnen handbereik op dezelfde verdieping.”

Nieuwe aanwas

Hier, dat is dorpsgebouw Hunzehuys. Sinds twee jaar is het de thuisbasis van Kleurenpracht. Bijkomend voordeel is dat alle basisschoolkinderen van Borger in hetzelfde pand huizen. Dat biedt kansen om nieuwe aanwas te werven. Kleurenpracht haakte daar handig op in door vrijdag de leerlingen in groepjes van zeven de mooiste vogel te laten kiezen.

 Wever: ,,De kinderen kozen een Gouldamadine als winnaar. Begrijpelijk, want dat is een opvallende en kleurrijke verschijning. Maar waar het ons vooral om ging, was de kinderen in contact te brengen met deze hobby. Het leverde mooie reacties op. Ze waren onder de indruk. Natuurlijk hopen we dat er kinderen zijn die het voorbeeld van Martijn Dilling volgen, maar het houden van vogels is een intensieve hobby. En tegenwoordig hebben ze zo veel andere dingen aan hun hoofd.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.