Nieuw monument executies Spier onthuld

In Spier werd zaterdagmiddag het compleet gerenoveerde monument voor de slachtoffers van executies in het dorp onthuld.

Eén dag voor de bevrijding van het dorp op 11 april 1945, werden veertien burgers door Duitse soldaten om het leven gebracht met een nekschot. Dat kwam omdat de Duitsers hoorden dat de bevrijding ophanden was, en zij geen tijd meer hadden om de gevangenen naar Kamp Westerbork te brengen. Het vijftiende slachtoffer kwam om het leven bij een vluchtpoging. Zes van de geexecuteerde mannen zat daadwerkelijk in het gewapend verzet.

De ceremonie aan de Moraineweg in Spier werd bijgewoond door nabestaanden van de vijftien mannen, Franse parachutisten die zich aan de Wijsterseweg hadden verschanst en delegaties van de gemeenten Hoogeveen en Midden-Drenthe.

Maurice Le Noury, Franse parachutist die betrokken was bij de bevrijding van het gebied rondom Spier salueert naar het monument.

Het monument voor de tragische gebeurtenis bestond al langer, maar heeft een opvallendere plek gekregen met zitplekken, bloemen, en extra plaquettes met de namen van de burgerslachtoffers en een uitlegbord. Inwoners van Spier hebben het monument zelf gerenoveerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.