Nieuw onderdak in zicht voor cliënten failliet zorgcentrum Wittelte

Over twee weken is er vermoedelijk een definitieve oplossing voor de circa 50 cliënten van het failliete zorgcentrum Wittelte. Dat zegt curator Paul van Boven.

Zorg- en therapiecentrum Wittelte werd in 2005 opgezet door holistisch therapeute Anja Jongkind en haar man Aad Koningen. De zelfstandige instelling bood dagopvang, dagbesteding, 24-uurs zorg, ambulante zorg en therapeutische begeleiding aan psychiatrische patiënten en mensen met een verstandelijke handicap. Het zorgcentrum zit even buiten Wittelte en heeft dependances in Geesbrug, Diever, Uffelte en Heerenveen. Op 1 november werd de instelling failliet verklaard. Mr. Paul van Boven van BierensVanBoven advocaten in Assen is daarbij door de rechtbank aangewezen als curator.

Het bankroet is het gevolg van het dichtdraaien van de geldkraan door Zorgkantoor Zwolle, dat de Wet Langdurige Zorg uitvoert. Van Boven: ,,Het zorgkantoor heeft half oktober, en met onmiddellijke ingang, de overeenkomst met zorg- en therapiecentrum Wittelte opgezegd. Daar ging een conflict aan vooraf over met name het declareren van geleverde zorg en verrichtingen.” De curator wil niet ingaan op details, maar geeft aan dat de onenigheid hoog opliep. Er is sprake geweest van ‘juridisch getouwtrek’, waar het zorgkantoor een eind aan heeft gemaakt door te stoppen met alle betalingen.

52 cliënten

,,Het is een bijzonder faillissement”, zegt Van Boven. ,,Op dat moment waren er in totaal 52 cliënten, op wie het een grote impact had natuurlijk. Je hebt het over mensen die je niet zomaar aan hun lot kunt overlaten.” De curator wist zorgkantoor en gemeenten zo ver te krijgen dat ze, vooruitlopend op een definitieve oplossing, het zorgcentrum overeind wilden houden. ,,Slechts een paar cliënten worden op dit moment elders opgevangen. Het overgrote deel krijgt nog altijd dezelfde zorg die ze eerder genoten, op dezelfde locatie.” Het UWV bleek bereid de loonbetaling aan de in totaal 66 medewerkers tijdelijk over te nemen.

Curator mr. Paul van Boven is vol lof over het personeel van het failliete zorg- en therapiecentrum Wittelte. ,,De medewerkers hebben, voordat het UWV in de bres sprong, veel langer moeten wachten op hun salaris. Toch hebben ze ook in die periode doorgewerkt.”

Promens Care

Inmiddels heeft Van Boven afspraken gemaakt met zorginstelling Promens Care. ,,Zij assisteren me bij een correcte afwikkeling van de zorgovereenkomsten. Ook krijgen de cliënten hulp bij het vinden van een nieuwe zorgaanbieder, voor zo ver dit niet Promens Care zelf kan zijn.” Hij gaat er van uit dat uiterlijk half december elke cliënt zicht op nieuw onderdak heeft. Tot die tijd gaat de huidige zorg op de bestaande locaties van zorgcentrum Wittelte verder. De curator heeft in de overeenkomst verder laten opnemen dat de medewerkers voorrang krijgen wanneer Promens Care een Wittelter cliënt overneemt en dat hier leidt tot een vacature.

Tussen 1 augustus 2013 en 1 februari 2014 stond het Wittelter zorgcentrum al eens onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Bij onaangekondigde bezoeken had de IGZ ‘onvoldoende professionele zorg’ geconstateerd.

Jongkind

Oprichter Anja Jongkind van zorg- en therapiecentrum Wittelte wil niet inhoudelijk reageren op het bankroet en de nasleep daarvan. ,,De curator heeft me gevraagd er niet op in te gaan. Maar in het algemeen kan ik wel zeggen dat ik erg boos ben over het faillissement. De stoom komt uit mijn oren, dat mag u best weten.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.