Nieuw ontwerp transferium De Punt

Nieuwe op- en opritten en een parkeerplaats voor maximaal 500 auto’s langs de A28. Het nieuwe ontwerp voor het transferium De Punt is maandagavond gepresenteerd.

De provincie Drenthe toonde in het gemeentehuis van Tynaarlo het nieuwe plan voor de parkeerplaats met openbaar vervoerknooppunt op de grens met Groningen. In de oksel van de op- en afrit aan de oostzijde van de A28 moeten auto’s en bussen kunnen parkeren. Voorlopig voor ongeveer 200 voertuigen, maar dat kan oplopen tot 500.

Om de plannen te realiseren komen in De Punt een nieuwe oprit en afrit van de A28, bestemd voor verkeer naar en van Groningen. Ze komen beide ten noorden van de huidige afslagen. De huidige oprit naar Groningen verdwijnt om ruimte gemaakt voor het nieuwe transferium. Verder zijn bij op -en afritten twee nieuwe rotondes gepland.

De provincie Drenthe heeft 12 miljoen euro voor het plan beschikbaar gesteld. Doel is meer mensen naar Groningen in de bus te krijgen, om de verkeersdruk in en rond de stad te verminderen. Vooral met de ombouw van de rondweg aan de zuidkant van de stad is dat wenselijk. Dagelijks zijn er 125.000 verkeersbewegingen bij De Punt van en naar Groningen: 83 procent met auto’s , 14 procent met het openbaar vervoer en 3 procent met de fiets.

Gedeputeerde Henk Brink is blij met het alternatief. ,,Rijkswaterstaat wil meewerken aan de plannen. Dat is eigenaar van de grond. We hebben er alles aan gedaan om met een zo goed mogelijk alternatief te komen.”

Het transferium De Punt houdt de gemoederen al geruime tijd bezig. Het ligt tegen het Nationaal Park Drentsche Aa aan. Milieu-organisaties en de politiek hadden forse kritiek op de locatie van de parkeerplaats met busknooppunt. In het nieuwe plan komt het transferium verder van het Drentsche Aa-gebied af te liggen. Brink: ,,We blijven binnen de snelwegafrit aan de oostkant.”

De gemeenteraad van Tynaarlo moeten nog goedkeuring verlenen aan het nieuw ontwerp. Provinciale Staten van Drenthe gingen eerder al akkoord met een eerdere variant.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu