Nieuw parkeervoorstel na stevige kritiek van Hoogeveense gemeenteraad

De voorgestelde aanpassing van het Hoogeveense parkeerbeleid gaat na forse kritiek van de gemeenteraad terug naar de tekentafel. Over een week komt de wethouder met een nieuw voorstel.

Dat is de uitkomst van het debat, donderdagavond, over aanpassing van het parkeren in Hoogeveen.

Zwaar op de maag

Het voorstel lag de gemeenteraad in meerderheid zwaar op de maag. De kritiek: het gaat allemaal te snel, ondoordacht, er is geen inspraak, het moment is verkeerd gekozen en er is geen onderzoek gedaan naar alternatieven. De aanpassing van het parkeerbeleid moet daarom opnieuw tegen het licht gehouden worden, was de politieke oproep.

Hoogeveen wil het parkeerbeleid vanaf 2019 aanpassen. Al jaren loopt de gemeente uit de pas met de parkeerinkomsten. In de begroting staat dat Hoogeveen jaarlijks 2,8 miljoen euro in het parkeerlaatje moet krijgen, maar bijna elk jaar komt de gemeente ruim 4 ton tekort. Dat tikt aan.

Blauwe zone kost gemeente twee ton

Een pakket maatregelen moet jaarlijks 665.000 euro meer opleveren. Voor 2019 is 570.000 euro extra nodig. Die bedragen zijn zo hoog, omdat in het winkelgebied van de Schutstraat, Haagje en Alteveerstraat een blauwe zone gepland is. Een service aan de parkeerder, maar wel met eentje met een jaarlijks prijskaartje van bijna 2 ton.

Het voorstel om het uurtarief naar 1,70 euro te brengen (nu 1,50 euro) kreeg nog wel bijval, maar de invoering van betaald parkeren op zon- en feestdagen, de invoering van de blauwe zone en uitbreiding van de uren waarop betaald parkeren geldt riepen veel weerstand op. Nu is dat tussen 9.00 en 18.00 uur, de voorgestelde eindtijd is 20.00 uur. Vijf insprekers riepen het college voorafgaand aan het debat al op om de voorstellen te heroverwegen.

‘College rent achter deadlines aan’

Vanuit de gemeenteraad klonk de wens om een pas op de plaats te maken. Onderzoek alternatieven, stelde de SP. Kijk eens naar differentiatie van parkeertarieven, opperde de VVD. Ga over tot een complete herziening van het beleid, vond D66. De PvdA miste overtuigende argumenten: ,,Het college rent vooral achter de deadlines van de gemeentelijke boekhouding aan.’’

Na een schorsing riep de VVD namens andere partijen de wethouder op om op korte termijn met een nieuw, aangepast voorstel te komen dat recht doet aan de bezwaren en opmerkingen van de gemeenteraad. Daarin lijkt de voorgestelde tariefsverhoging (naar 1,70 euro) overeind te blijven, maar worden wijzigingen (uitstel) op de andere voorstellen verwacht.

‘Ik heb goed geluisterd’

Wethouder Erwin Slomp (Gemeentebelangen) toonde zich bereid het huidige voorstel te herzien. ,,Ik heb vanavond goed geluisterd’’, sprak hij. Over een week kan de raad een aangepast voorstel verwachten, zodat daar in de raadsvergadering van 20 december over besloten kan worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.