Nieuw veelbelovend afslankprogramma nog niet beschikbaar bij huisartsen in Drenthe

Huisartsen in Drenthe kunnen een veelbelovend nieuw leefstijlprogramma nog niet aanbieden aan de duizenden Drentse patiënten met overgewicht. Er moet financieel en praktisch eerst nog veel geregeld worden.

Dat zegt manager Siska van der Vlugt van HZD (Huisartsenzorg Drenthe): de organisatie van de Drentse huisartsen. Zij hebben in totaal 483.000 patiënten. ,,De grootste drempel is weggenomen doordat het zogeheten volumeplafond voor het budget er sinds deze week af is. Maar er moet nog ontzettend veel geregeld worden voordat huisartsen overal in Drenthe dit kunnen aanbieden aan voldoende patiënten.”

Mensen met overgewicht kosteloos gezonder leren leven

Met een nieuw tweejarig leefstijlprogramma in de basisverzekering wil staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mensen met overgewicht kosteloos gezonder leren leven. Het nieuwe leefstijlprogramma is onderdeel van het Nationale Preventieakkoord van de Rijksoverheid en zit per 1 januari in de basisverzekering. Het nieuwe aan het programma is dat het zich niet alleen richt op voeding, maar ook op verandering van leefstijl en gedrag. Leefstijlcoaches gaan mensen individueel begeleiden, een flink deel gebeurt ook in groepsverband.

Onderzoek De Monitor

Uit onderzoek van het televisieprogramma De Monitor blijkt dat een groot deel van de huisartsenorganisaties het afslankprogramma voorlopig niet aanbieden aan patiënten. Ook in Drenthe, waar het percentage van mensen met overgewicht het hoogst is, gaat de HZD nog geen contracten afsluiten met leefstijlcoaches. Manager Van der Vlugt zegt dat er ook maar weinig coaches beschikbaar zijn. ,,En die kunnen slechts een beperkt aantal mensen behandelen.”

Van der Vlugt vindt de nieuwe methode wel goed. ,,,Wat ik mooi vind is dat het nu niet alleen gaat om voeding of beweging maar dat juist ook gedrag wordt meegenomen. Iemand weet heus wel dat hij niet te veel snacks moet eten, maar daar naar handelen is lastig. En ik geloof ook wel in groepsprocessen. Dat zie je ook wel met groepen die stoppen met roken: dat die effectiever zijn door de groepsdynamiek.”

Overgewicht in Drenthe groot probleem

Het aanpakken van overgewicht, dat een verhoogd risico geeft op suikerziekte en hart- en vaatklachten, is volgens Van der Vlugt enorm complex. ,,Het is zeker in Drenthe een groot probleem. Dit nieuwe programma kan helpen. We zijn op dit moment aan het bekijken wat er allemaal nodig is om het te kunnen invoeren. Vervolgens schrijven we een voorstel aan de zorgverzekeraar.” Van der Vlugt verwacht dat huisartsen op zijn vroegst in juli kunnen beginnen met het aanbieden van het leefstijlprogramma.

Slechte start

Staatssecretaris Blokhuis erkent de slechte start van het programma en kan niet garanderen dat iedereen deze maand overal van start kan met een leefstijlcoach: ,,We zien dat het op 1 januari 2019 in ieder geval niet de vliegende start heeft die we hadden gehoopt. Maar ik span mij er wel voor in om het in 2019 tot een succes te maken. Dat zal in sommige regio’s later zijn dan gepland.”

De uitzending van De Monitor over overgewicht is op zondag 13 januari om 22:35 uur op NPO2.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.