Nieuw wandelpad bij Aalden: ‘Dit moet uiteindelijk wel 200 kilometer lang worden’

De 15 kilometer lange wandelroute De Rode Draad tussen Aalden, Oosterhesselen en Benneveld wordt zaterdag officieel geopend. Een droom wordt daarmee verwezenlijkt.

Joke Holwarda (63) uit Aalden is een van de initiatiefnemers en woordvoerder van de werkgroep De Rode Draad. ,,Want we beginnen met deze route van 15 kilometer, maar onze ambitie is dat deze nieuwe wandelroute uiteindelijk toch wel een kilometertje of 200 moet gaan worden, door de hele gemeente Coevorden.”

‘Verbinding’ is de rode draad van nieuwe wandelroute

Centraal thema – en letterlijk de ‘rode draad’ – van het project is verbinding: verbinding van de dorpen en stad binnen de gemeente Coevorden, verbinding van de bewoners en verbinding met de natuur en omgeving. ,,Wat dat dat betreft is het project al helemaal geslaagd”, lacht Holwarda. ,,Want we doen dit project met heel veel partijen, van gemeente tot diverse verenigingen dorpsbelangen, van Magisch Drenthe tot Natuurmonumenten, Recreatieschap Drenthe, BOKD en veel vrijwilligers. Iedereen is enthousiast en werkt van harte mee. Het hele proces heeft tot verwachte en onverwachte verbindingen gezorgd en het gaat maar door!”

‘Het is hier zeldzaam mooi’

Holwarda, zilversmid en beeldend kunstenaar, woont en werkt al 24 jaar in Aalden en is actief promotor van het dorp en omgeving. ,,Het is hier zeldzaam mooi, er liggen prachtige verstilde natuurgebieden in onze achtertuin, het Klenckegebied is bijvoorbeeld adembenemend. En ook onze dorpen en gehuchten zelf zijn zo de moeite waard om te bekijken en te beleven. Mooi om dat te kunnen laten zien en delen.”

Door speciaal ontworpen bankjes kun je twee kanten op kijken

Nu staan er 75 routebordjes langs de route en vier speciaal ontworpen bankjes, gemaakt van inlands eiken en gezaagd door de houtzagerij in Zweeloo. ,,Op een gewoon bankje kijk je één kant op: maar hier is het vaak dat alle kanten mooi zijn, dus hoe zet je dat neer? Ik ontwierp een tweezijdige versie, zo kun je naar meerdere kanten én je gezelschap kijken.” Een wandelaar die het even uitprobeerde constateerde verbaasd: ,,Het lijkt spartaans maar zit heel comfortabel, hier blijf je wel lekker zitten.’’

Plaatselijke ondernemers en verenigingen van dorpsbelangen maakten de aanschaf en plaatsing mogelijk op vier van de mooiste plekjes. Locaties die strategisch zijn gekozen bij de diverse dorpen, om zo de onderlinge verbinding te benadrukken. Het is de bedoeling dat later de bankjes langs de hele toekomstige route te vinden zijn.

Wandeling is helemaal bewegwijzerd

De wandeling over voornamelijk onverharde paden is afgelopen week volledig bewegwijzerd, je kunt op elk willekeurig punt in- of uitstappen. De flyer met de routebeschrijving is verkrijgbaar bij de toeristische informatiepunten (TIP’s). Op de website aelderhooghekunsten.nl staat meer info te lezen en is de route te vinden. De bouw van de vogelkijkhut achter op de Aalder Esch, onderdeel van de wandeling, heeft helaas enige vertraging opgelopen. Eerst door het broedseizoen, toen doordat grond verpacht en niet bereikbaar was. ,,Maar in december is die hut klaar”, belooft Holwarda.

Zaterdag is formele opening in Benneveld

Zaterdagmiddag is de formele opening om 10.30 uur in Benneveld, aan het einde van de Westersteeg. De alternatieve percussiegroep Klabats uit Oosterhesselen zorgt voor een muzikale noot. ,,Daarna geven we het stokje, of eigenlijk de kluwen met rode wol, over aan buurdorpen. Zodat zij zelf de route kunnen gaan uitbreiden. ”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.