Nieuw windmolenplan kan overlast in Emmen verminderen

Een last-minute plan voor windmolens op het industrieterrein Bargermeer in Emmen kan de overlast voor de bevolking in deze gemeente terugbrengen.

Dat concludeert initiatiefnemer Sunoil in het plan, mede opgesteld naar aanleiding van opmerkingen van Natuur- en Milieufederatie Drenthe kort geleden in deze krant. Het plan behelst de plaatsing van vijf windmolens in twee gebieden op het bedrijventerrein Bargermeer: drie bij het Emmtec-terrein en twee bij de gasontzwavelingsinstallatie van de NAM.

Clusters

Er is wel een probleem: provincie Drenthe en gemeente Emmen willen alleen windturbines in zones van vijf bij elkaar - en bovendien staan er enkele woningen dichterbij dan de 1100 meter, die het college als minimale afstand voor woongebieden hanteert. De initiatiefnemers willen daarom dat hun project als één plan wordt gezien. Als dat niet mogelijk is vragen ze ontheffing aan bij de overheid. Volgens Sunoil wordt slechts een beperkt aantal woningen gehinderd en bovendien staan die huizen in een gebied dat ingericht is op de overlast door industrie.

Het mes snijdt aan verschillende kanten volgens Sunoil. Het imago van Bargermeer als groen industriepark verbetert, de opbrengsten blijven in de eigen regio en elders in Emmen vermindert de concentratie van windmolens. Overigens heeft Sunoil - vooral bekend van de frituurolie die het omzet in biodiesel - ook plannen voor een zonnepark. Daarbij worden zonnepanelen bevestigd op daken van bedrijven op Bargermeer en een stuk grond op het Emmtec-terrein.

Reactie

Raadsleden van de gemeente Emmen zijn zaterdag in een besloten zitting geïnformeerd over het plan. Directeur Wilfred Hadders van Sunoil zegt zo laat te zijn met het inschakelen van de raad omdat er nu pas een officiële reactie van de gemeente Emmen op de zienswijze van Sunoil is. ,,Maar ons plan past in de totale vergroening van het Emmtec-terrein.’’ Volgens hem vonden veel raadsleden het een interessant initiatief.

Wethouder Rene van der Weide (Wakker Emmen) zegt vorig jaar samen met PvdA-collega Bouke Arends een presentatie van verduurzaming van het Emmtec-terrein te hebben bijgewoond. ,,Maar dat was geen vastomlijnd plan. Bovendien voldeed het niet aan de eisen van ons regieplan. Bargermeer behoorde nooit tot het zoekgebied voor windmolenlocaties omdat je er bijvoorbeeld geen vijf molens bij elkaar kunt zetten.’’ Van der Weide wijst ook op de aanwezigheid van industrie en leidingen die het windmolenplan van Sunoil er niet veiliger op zouden maken. Hij kan zich niet voorstellen dat het plan woensdag door de raad alsnog wordt toegevoegd aan de zoekgebieden. ,,Dan zouden we bij het sluiten van de markt helemaal opnieuw moeten beginnen.’’

Woensdag buigt de raadscommissie van Emmen zich over het windmolenplan van Van der Weide. In dat plan komen 32 windmolens op drie locaties: langs de N34, nabij het lawaaisportcentrum Pottendijk en aan de Zwartenbergerweg langs de Duitse grens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.