Nieuwbouw De Klabbe: 2,8 miljoen

Sporthal De Klabbe in Emmer-Compascuum kan nog tien jaar worden gebruikt als de gemeente doorgaat met de huidige manier van onderhoud.

Dit valt te lezen in een rapportage die het college van burgemeester en wethouders op verzoek van Wakker Emmen, PvdA en CDA heeft gemaakt. De bouw van een compleet nieuwe hal op de huidige plek kost 2,8 miljoen. Dit is inclusief de sloop van de huidige hal, maar exclusief de kosten voor de aanleg van parkeerplaatsen en groenvoorziening. Grootschalige renovatie, waardoor de hal nog twintig jaar mee kan, kost 740.000 euro.

Te klein

In Emmer-Compascuum bestaat al lange tijd onvrede over de sporthal aan de Creel. De hal wordt als te klein ervaren, heeft een gedateerde uitstraling en ook wordt er geklaagd over gebrek aan parkeerplekken in de buurt. De hal werd gebouwd in 1973 en behoort daarmee tot de oudste sportaccommodaties van de gemeente. De Klabbe werd in al die jaren nooit gerenoveerd.

Dorpsbelangen pleitte vorig jaar nog voor de bouw van een compleet nieuwe hal op een terrein tussen de Bertus Kerkhofstraat/Maatschappijweg en de Koppelwijk Oostzijde. Voor niet ingewijden: dit is braakliggend terrein op ruim 300 meter van de huidige hal, een plek die voor de krimp werd aangewezen als woningbouwlocatie. Handbalclub DOS en haar sponsor kwamen jaren geleden met een plan voor een hal nabij de voetbalvelden van CEC.

Nieuwe rapportage

De gemeente erkende vorig jaar al dat De Klabbe qua uitstraling gedateerd is. Maar dat zegt volgens haar iets over het uiterlijk en maar niet over de mogelijkheden. Hoewel de eisen sinds 1973 zijn veranderd, kunnen er nog altijd wedstrijden worden gespeeld, ook op Europees niveau. In de nieuwe rapportage stipt het college aan dat DOS inmiddels zelf heeft gekozen voor handbal op een lager niveau, waardoor Europees handbal voorlopig niet meer aan de orde is.

De gemeente heeft geen geld gereserveerd voor een grootschalige renovatie of nieuwbouw. De huidige exploitatielasten bedragen 55.000 euro per jaar. Bij voortzetting van het huidige beleid stijgen die vanwege extra onderhoudskosten de komende tien jaar naar 122.000 euro. Bij renovatie gaan de kosten vanwege extra kapitaalslasten naar 155.000 euro per jaar en bij nieuwbouw naar 235.000 euro. Maar bij die laatste variant staat er wel een voorziening waarmee het dorp weer zo’n veertig jaar vooruit kan.

Afweging

In de rapportage zijn ook andere varianten uitgewerkt, onder meer sloop van de gymzaal aan de Runde met daarbij nieuwbouw van De Klabbe en een extra zaal. Het college laat de afweging over aan de raad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.