Nieuwe bezuinigingen Assen gaan pijn doen

Er moet 6 miljoen euro bezuinigd worden in Assen om het tekort in het sociaal domein op te vullen. Het gemeentebestuur waarschuwt dat de maatregelen pijn gaan doen. Er komt bijvoorbeeld minder geld voor peuteropvang en kunst en cultuur.

Assen heeft net als veel andere gemeenten in Nederland grote problemen met het bekostigen van de zorg in het sociaal domein. Hierin zitten onder meer de Jeugdzorg en de Wet Maatschappelijke ondersteuning (WMO). Dat de rijksbijdrage de kosten niet dekt, is al aanhangig gemaakt in Den Haag. Omdat Assen in 2016 nog geen tekort had komt er geen extra bijdrage uit de gemeentelijke stroppenpot.

Maatregelen tasten sociale gezicht Assen aan

Wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) zit met de handen in het haar en kondigt nu samen met de rest van het college aan dat er nieuwe bezuinigingen komen om de zorg te kunnen blijven betalen. ,,We moeten fors ingrijpen in het gemeentelijke voorzieningenniveau en dat zal aanzienlijke gevolgen hebben voor het sociale gezicht van de gemeente’’, schrijft het college in een brief aan de raad.

Minder inzet om mensen aan het werk te krijgen

Het geld wordt eerst uit zes gebieden gehaald. Tot nu toe is er 3,8 miljoen euro ‘gevonden’ om op te bezuinigen. Dan gaat het om de openbare ruimte, zoals het wegbeheer en infrastructuur en minder goed onderhoud van gemeentelijk vastgoed (670.000 euro). Het college wijst erop dat er extra veiligheidsrisico’s ontstaan en de kans op schadeclaims hoger wordt.

Het geld wordt ook uit maatschappelijke regelingen gehaald, en dan met name uit de inzet mensen in de bijstand weer aan het werk te helpen (350.0000 euro). Ook Mijn Buurt Assen moet 68.000 euro inleveren. Daardoor is er minder geld voor laagdrempelige voorzieningen in de wijk en voor ondersteuning van bewonersinitiatieven.

Half miljoen minder voor kunst en cultuur

Kunst en cultuur wordt voor 500.000 euro minder op de begroting gezet en het aanbod zal erdoor verschralen, waarschuwt het college. Ook onderwijs gaat erop achteruit doordat er 210.000 op bezuinigd word. Hierdoor is er minder geld voor onderwijsachterstandenbeleid, voorschoolse educatie en peuteropvang. Tot slot wordt er 2 miljoen uit het sociaal domein zelf gehaald met eerder aangekondigde maatregelen die kunnen leiden tot wachtlijsten en minder toegankelijkheid van de zorg.

Met die 3,8 miljoen euro is het probleem nog niet opgelost, er moet nog 2 miljoen euro gevonden worden. Die hoopt het college op te lossen met fiscale maatregelen. In april wordt het pakket maatregelen aan de raad voorgelegd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.