Nieuwe bustunnel net te laag voor dubbeldekker

Het OV-bureau wil op de buslijn tussen Emmen en Groningen met dubbeldekkers gaan rijden. De geplande bustunnel in Groningen moet dan wel vijf centimeter omhoog.

De plannen voor het stationsgebied in Stad zijn nog niet zo ver dat er reden is tot paniek. Maar zoals de nieuwe bustunnel (onder het station door) op papier staat, is-ie net te laag voor een dubbeldekker. ,,Het zou vervelend zijn als je net op dat laatste stukje in Groningen vast komt te staan’’, zegt Drents gedeputeerde Henk Brink (VVD) met een knipoog. ,,Dus daar wordt naar gekeken.’’

Vorige week werd bekend dat het OV-bureau Groningen Drenthe op drukke Drentse buslijnen met ‘grotere bussen’ wil gaan rijden. Brink zei gisteren dat zeer waarschijnlijk een dubbeldeks Q-liner wordt ingezet op de openbaar vervoerslijn tussen het Zuid-Oosten van de provincie en het Centraal Station in Groningen. De voornaamste gedachte is dat een buslijn waarop per bus twee keer zo veel passagiers worden vervoerd, minder vervuilend is voor het milieu. Mits de bus ook minder vaak rijdt. Niet duidelijk is hoe reizigers daarop zullen reageren.

Ook in de huidige situatie is de dubbeldekker overigens net te hoog. Om bij de parkeerplaats op het Groninger Centraal Station te komen, moeten de bussen onder een gebouw door, hetgeen met een dubbeldekker net niet lukt.

Vorige week werd ook bekend dat Qbuzz met twee waterstofbussen gaat rijden tussen Delfzijl en Groningen. Daar is voor gekozen omdat het eerste waterstof tankstation bij Akzo in Delfzijl komt. Brink ziet in de toekomt de waterstofbussen ook graag in Drenthe rijden. ,,Maar je moet wel kunnen tanken. En op dit moment hebben wij nog geen station. Emmen zou daar een goede plek voor kunnen zijn.’’

Deze stappen naar verduurzaming van het OV hoeven niet te wachten op de aanbesteding van het openbaar busvervoer in beide provincies voor de periode 2020-2029. OV-bedrijven hebben met het rijk afgesproken dat alle openbaar vervoersbussen uiterlijk in 2030 schoon zijn.

menu