Nieuwe getuigen treinkaping: 'kapers De Punt moesten dood'

De gekaapte trein na de bestorming. Foto DvhN/Archief

Drie voormalige officieren hebben zich als getuige gemeld in het proces over de treinkaping bij De Punt in 1977. Deze drie beweren, net als een anonieme oud-marinier, dat de militairen destijds de opdracht hebben gekregen dat de kapers de bestorming van de trein niet mochten overleven.

De advocaat van nabestaanden van twee gedode kapers, Liesbeth Zegveld, wil op basis van die verkalring nu ook commandanten van de bevrijdingsactioe onder ede verhoren. Ook wil de advocaat oud-generaal Van den Breemen en oud-minister van Justite Van Agt onder ede horen. Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

De drie oud-officieren hebben volgens de advocaat tegen haar gezegd dat de militairen die de gekaapte trein in 1977 bij De Punt aanvielen wel degelijk de instructie hadden de Molukse kapers te doden. Dat is in strijd met internationale regels.

Geweldsinstructie

Zegveld probeert erachter te komen met welke geweldsinstructie de mariniers de kaping bij De Punt beëindigden. De trein werd na drie weken op 11 juni tijdens een verrassingsactie ontzet, waarbij zes van de negen kapers werden doodgeschoten.

Zegveld mocht vorig najaar elf oud-mariniers horen over hun handelen bij De Punt. Net als de Staat ontkenden zij dat er zo'n geheime geweldsinstructie was. Maar uit hun verklaringen bleek dat ze direct op de treinkapers schoten, zonder te kijken of die zich overgaven of geen gevaar meer vormden.

Zwaargewond

De twee kapers om wie het proces draait, zijn doodgeschoten toen zij al zwaargewond en weerloos op de grond lagen. Dat maken de nabestaanden op uit autopsierapporten die pas recent door de Staat werden vrijgegeven.

De bewering dat de leiding een dodelijke geweldsinstructie meegaf, komt van een hoge commandant die destijds bij de briefing was betrokken. Hier werden de mariniers geïnstrueerd die bij De Punt werden ingezet en bij de gijzeling van een basisschool in Bovensmilde, die gelijktijdig plaatsvond.

Verklaringen op papier

Deze commandant van de school heeft naderhand over de inhoud van de instructie gesproken met collega's. Drie van hen, oud-officieren, hebben dit op hun beurt tegen Zegveld gezegd. Hun verklaringen staan op papier.

Met deze verklaringen wil Zegveld de rechtbank overhalen de hoogste militaire en politieke leiding van destijds te horen. Ook wil ze oud-generaal Henk van den Breemen laten getuigen, evenals Van Agt, die als minister van Justitie politiek verantwoordelijk was voor de acties.

De zaak gaat op 29 mei verder in de rechtbank.

menu