Nieuwe haven Annerveenschekanaal is een groot succes

Annerveenschekanaal heeft sinds enkele weken een haventje. Zes pleziervaartuigen kunnen er aanmeren. Iedere dag liggen er wel een paar.

Ze zitten gezellig met z’n vieren op het dek. Jeroen (44), Petra (43), Julia (14) en Jelte (11) Voos uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef. Met hun boot – de Boeskip – zijn ze eigenlijk per ongeluk in het haventje van Annerveenschekanaal terecht gekomen. ,,We wilden naar het Zuidlaardermeer, maar de brugwachter zei dat dat niet meer kon”, vertelt Jeroen. „Nou ja, hier is het ook hartstikke leuk. Het is mooi, het is netjes. En de haven is goed gebouwd. Dat vinden bootjesmensen altijd belangrijk, hè.”

Groot succes

De haven in de Annermond is spiksplinternieuw, maar nu al een groot succes. Sinds enkele weken meren praktisch iedere dag één tot zes bootjes aan om een nachtje op het water door te brengen. Maar ook niet langer, want de maximale ligduur is drie keer 24 uur.

Met de haven wil het dorp en de gemeente toeristen langer vasthouden. In de zomer varen wel zo’n 1200 tot 1500 boten door het kanaal. De gedachte: het zou bijvoorbeeld leuk zijn als zij eens een hapje gingen eten bij De Heerencompagnie.

De familie Voos is van plan één nachtje te blijven. Dit is het vierde jaar dat het gezin op vaarvakantie is. ,,We doen een rondje Noord-Nederland”, vertelt Jeroen. „Van die provincies is Friesland natuurlijk dé vaarprovincie, maar het leuke aan Drenthe is dat ze zo hun best doen de omgeving aantrekkelijk te maken voor ons.”

Puntjes op de i

Wat er zo leuk is aan deze haven in de Annermond? „Kijk”, vervolgt Jeroen. Hij wijst op de houten steiger. „Dit is mooi vlak en breed. En de omgeving is mooi. Oh ja, en er is stroom. Heel belangrijk.” Petra wijst op het houten picknickbankje dat op het strak aangelegde gras staat. „En dat is ook leuk. Daar gaan we vanavond eten, zei ik al.”

Cees van Dijk, die een paar honderd meter verderop woont, is toezichthouder van het haventje. Samen met een clubje mannen uit het dorp zet hij momenteel de puntjes op de i, zodat het haventje op zaterdag 16 september geopend kan worden. Naar een geschikte naam voor de haven zijn ze nog op zoek. Jeroen: „We zullen er eens over nadenken.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.