Nieuwe miljoeneninjectie voor Hoogeveense theater De Tamboer is ‘een moetje’

Een ruime meerderheid van de Hoogeveense raad vindt theater De Tamboer té belangrijk voor Hoogeveen om ‘nee’ te zeggen tegen een investering van 2,2 miljoen euro voor het wegwerken van achterstallig onderhoud.

Dat bleek donderdagavond. Nu dwars gaan liggen, luidt vrijwel zeker de ondergang in van het culturele vlaggenschip. En dus hoeft het Hoogeveense theater niet wakker te liggen van het besluit dat over twee weken wordt genomen.

‘Tamboer is een begrip’

De Tamboer is een begrip, stelde de ChristenUnie. Het theater moet aantrekkelijk blijven, meende het CDA. Dit geld is noodzakelijk gezien de concurrentie met andere theaters, poneerde GroenLinks.

Andere partijen legden de vinger op de zere plek. Het is namelijk niet voor het eerst dat er extra geld naar het Hoogeveense theater moet, buiten de jaarlijkse subsidie van ruim 1 miljoen euro om. Een jaar geleden ging het om eenmalige injectie van ruim 8 ton, kwijtschelding van een lening van bijna 4 ton en een (tijdelijke) extra subsidie van 2 ton. En in 2011 vloeide 3 miljoen euro naar De Tamboer.

‘Dit lijkt op een bodemloze financiële put’

Geen financiële verrassingen meer, klonk het daarom ook ferm vanuit de Hoogeveense raad. ,,We moeten ergens een grens stellen’’, liet Catharina van Hien (GroenLinks) weten. De SGP toonde zich het meest kritisch. ,,Dit lijkt op een bodemloze financiële put’’, vond plaatsvervangend raadslid Goos Engels. ,,Waarom moet dit theater zoveel gemeenschapsgeld kosten?’’

De VVD verwoordde de situatie misschien wel het meest treffend. ,,’Nee’ zeggen is ernstig voor De Tamboer’’, poneerde Debbie Bruijn-Van den Berg. ,,Het is dus een soort van moetje.’’ Ze vond dat het theater de bedrijfsvoering moet verbeteren: meer sturen financiën, reserves opbouwen en flexibiliteit krijgen. ,,Opdat De Tamboer uiteindelijk de eigen broek kan ophouden.’’ Het CDA vindt dat de congresfunctie, horeca en vergaderfaciliteiten beter uitgenut moeten worden.

Spaarpot aanspreken

Met de ruim 2,2 miljoen euro voor aanpak van achterstallig onderhoud, heeft de gemeente geen rekening gehouden, zodat de spaarpot moet worden aangesproken. Ook moet het college in het najaar met een voorstel te komen over de bijdragen die vanaf 2019 nodig zijn.

Het gaat om ‘onderhoudsbijdragen’ voor in totaal nóg eens zo’n 2,7 miljoen. Na 2022 moet De Tamboer onderdeel zijn van het nieuwe, culturele complex (cultuurhuis). De gemeente Hoogeveen wil dan alle culturele organisaties (Tamboer, Scala, Het Podium, bibliotheek) onder één dak. In het nieuwe culturele complex blijven de zalen van De Tamboer bestaan en behouden hun functie voor de toekomst

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.