Nieuwe poli voor kinderen die ziek worden van gluten

Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen begint vandaag met speciale spreekuren voor kinderen die ziek worden van gluten. Ze lijden aan de aandoening coeliakie.

Het WZA is het eerste ziekenhuis in Noord-Nederland met een speciale coeliakie-poli voor kinderen en hun ouders. Kinderen tot achttien jaar uit heel Drenthe, maar ook Friesland en Groningen kunnen er terecht voor diagnosestelling, onderzoek en adviezen.

Volgens kinderarts Gieneke Gonera, die gespecialiseerd is in maag-darm- en leverziekten, is coeliakie een onderschatte chronische aandoening die grote gevolgen heeft voor het leven van de patiënt en de naaste familie. ,,Als patiënten voedingsproducten met gluten binnen krijgen, ook al is het een klein kruimeltje brood, worden ze ziek. Ze moeten dus absoluut glutenvrij eten.”

Een op de honderd

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe, haver en rogge en ook verwerkt zijn in heel veel andere voedingsmiddelen. Coeliakie wordt ook wel glutenintolerantie genoemd. ,,Voedsel met gluten zorgt bij iemand met de aandoening voor beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. Doordat dit orgaan niet goed functioneert kunnen kinderen allerlei klachten krijgen, zoals buikpijn, diarree of obstipatie”, vertelt de kinderarts. ,,Ze kunnen ijzer- of vitaminetekort krijgen. Ook kan bij een kind een groeiachterstand ontstaan doordat voedingstoffen niet goed opgenomen worden.”

Ongeveer een op de honderd mensen in Nederland heeft de aandoening. ,,Het kan leiden tot verminderde vruchtbaarheid en botontkalking.” Daarom is het volgens de kinderarts belangrijk om de diagnose vroeg te stellen. ,,Niet iedereen heeft klachten, waardoor de aandoening soms pas op latere leeftijd wordt ontdekt. Er is sprake van een erfelijke aanleg. Daarom testen wij op ons spreekuur ook de broers en zussen van de patiëntjes.”

Begeleiding

De kinderpoli behandelt nu 50 tot 60 kinderen per jaar. De kinderspecialist verwacht een toename door de komst van de speciale spreekuren die twee keer in de maand op maandagmiddag worden gehouden. Als de diagnose is gesteld, komen jonge kinderen twee keer per jaar naar de poli, de pubers een keer per jaar.

Voordeel is volgens de kinderarts dat de patiënten en de ouders op de coeliakiepoli in Assen op één afspraak door verschillende zorgverleners worden gezien. De arts doet de onderzoeken en controles, kinderdiëtisten bieden begeleiding bij het volgen van het glutenvrije dieet en een gespecialiseerd verpleegkundige bespreekt hoe ouders en kinderen problemen kunnen oplossen waar ze thuis, op school en op feestjes tegenaan lopen. Ook is op het spreekuur een ervaringsdeskundige van de Nederlandse Coeliakie Vereniging aanwezig om praktische tips te geven.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.