Nieuwe regels huifkar Orvelte

Nieuwe regels voor het huifkarrenvervoer in museumdorp Orvelte. Ze moeten een eind maken aan het gesteggel over de vergunning tussen ondernemers.

De gemeente Midden-Drenthe past de regels aan na ophef over het verhaal van de huidige uitbaters van de huifkar Rein en Aaltje de Vries. Zij kregen na 27 jaar met elke drie jaar verlenging, in februari te horen dat hun vergunning voor de huifkar bijna was verlopen. Dat was vlak voor het nieuwe seizoen begon. Er was al een openbare inschrijfprocedure gestart en er waren meerdere gegadigden.

Dat bleek achteraf fout, gaf burgemeester Ton Baas toe. Het echtpaar kreeg alsnog een vergunning om het seizoen af te maken. In de nieuwe verordening staat de inschrijfprocedure preciezer beschreven. Acht maanden voor het eind van de vergunning zal de gemeente voortaan bekendmaken dat er een openbare aanbesteding start. De vergunning wordt verloot onder de gegadigden en gegeven voor 1 tot 5 jaar, met als standaard 3 jaar. De opstapplaats is de Grote Brink aan de Dorpsstraat in Orvelte.

Ook is het gebied van de vergunning afgebakend tot de straten van het dorp. Er rijdt nu een tweede ondernemer met huifkar van vakantiepark Landal Orveltemarke tot net buiten het dorp, en die mag dat volgens de nieuwe vergunning blijven doen.

Vanaf 1 januari gaan de nieuwe regels in. Rein en Aaltje stoppen ermee, de inschrijfprocedure loopt al.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.