Nieuwe start met bibliotheekplan

De gemeente Tynaarlo maakt een nieuwe start met een toekomstplan voor de bibliotheken.

Dit beloofde verantwoordelijk wethouder Miriam van Dijk dinsdagavond in de gemeenteraad. Ze reageerde op een motie van Leefbaar Tynaarlo, die het college opriep een eerder visiestuk van de wethouder ,,door de papierversnipperaar te halen’’.

Leefbaar is er, net als GroenLinks, niet gerust dat de gemeente echt een nieuwe start maakt. Fractieleider Casper Kloos wijst op een passage in Van Dijks visiestuk waarin de mogelijkheid wordt opengehouden om met een andere partij dan de provinciale bibliotheekorganisatie Biblionet in zee te gaan. Zo staan er volgens hem wel meer omstreden denkbeelden in.

De toekomst van de bibliotheken vormde lange tijd een heet hangijzer in de politiek van Tynaarlo. De bibliotheken moesten aanvankelijk fors bezuinigen en zich tevens instellen op nieuwe taken, zoals bibliotheek op school en hulp aan mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. De traditionele doelgroep van de bibliotheken kwam in verzet. Zij vreesde dat zij niet meer goed bediend zou worden.

De gemeenteraad kwam begin deze maand tot de conclusie dat zij te zware taken op het bordje van de bibliotheken had gelegd en nam unaniem een motie aan waarin de bibliotheken voor de komende vijf jaar meer geld krijgen, zodat zij zich beter op de toekomst kunnen voorbereiden.

Tegelijkertijd lag er nog een visiestuk van het college. ,,Dat is geënt op het oorspronkelijke budget en het oorspronkelijke tijdspad’’, verklaarde Van Dijk. ,,We gaan nu aan de slag met een nieuw plan voor de komende jaren.’’ Zij gaf evenwel geen antwoord op Kloos’ vraag of daarmee het visiestuk van tafel was.

Behalve GroenLinks namen de andere partijen echter genoegen met de uitleg van Van Dijk. De motie van Leefbaar werd dus verworpen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.