Nieuwe wandelroute door Hollandscheveld

Hollandscheveld heeft een nieuwe cultuurhistorische wandelroute van 5 kilometer door het dorp. Donderdag wordt het tracé officieel in gebruik genomen.

Dat gebeurt door gedeputeerde Henk Jumelet op het zogeheten verhalenpleintje op de hoek Zuideropgaande/Rechtuit bij de kerk. De wandelroute, getiteld ‘Allee’, geldt volgens het bestuur van Plaatselijk Belang als een toeristisch-recreatieve aanvulling voor het dorp en is een manier om het historisch besef van inwoners en nieuwkomers op peil te houden of te brengen.

Wandelaars lopen als het ware door het verleden van Hollandscheveld. ,,Er zullen maar weinig dorpen zijn die qua inrichting zo’n metamorfose hebben ondergaan’’, schrijft het bestuur in het voorwoord van de wandelgids. ,,Alleszins de moeite waard om zo’n rijke geschiedenis ook eens op deze manier tot leven te brengen.’’

Infopanelen en wandelgids

Langs de route staan elf informatiepanelen met hierop historische foto’s en een beknopte toelichting. In de wandelgids staan foto’s en is meer achtergrondinformatie opgenomen over de geschiedenis van het dorp en het omliggende gebied.

De wandelroute begint bij de verhalenpaal op het historisch gezien belangrijke punt bij de kerk. Hier kwamen de voormalige hoofdvaarten bij elkaar en ontstond het huidige dorp. Verder passeren onder meer het beeld Cilie ‘De Nevelhekse’, de Duitse bezetting, dorpscentrum ’t Anker, de voormalige stoomtram en houtfabriek de revue. Voor liefhebbers van een langere route is het mogelijk de wandeling met nog eens zo’n 5 kilometer te verlengen door de bossen van Schoonhoven.

Bijdrage van provincie en waterschap

Plaatselijk Belang kon de wandelroute realiseren dankzij een financiële bijdrage van de provincie Drenthe, de Rabobank, het waterschap Reest en Wieden (nu: Drents Overijsselse Delta) en het Recreatieschap Drenthe. De gemeente Hoogeveen legde vorig jaar het verhalenpleintje aan en plaatste de verhalenpaal en de informatiepanelen.

Bij de officiële opening zijn leerlingen uit de groepen 7 en 8 van de drie basisscholen in Hollandscheveld aanwezig. Zij krijgen deze dag een geschiedenisles die alles te maken heeft met hun eigen dorp. In groepjes en onder begeleiding lopen ze de route van 5 kilometer. Bij de informatiepanelen staan vrijwilligers die vertellen over de historie.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.