Nieuwe woningen Mercuriushof in Assen gebouwd op vervuilde grond: 'Ook onze voortuinen moeten compleet op de schop'

Zes woningen van de vorig jaar opgeleverde Mercuriushof in Assen zijn gebouwd op vervuilde grond. Gesaneerde, afgegraven grond is tijdens de bouw toch opnieuw in de tuinen terechtgekomen.

Op de Mercuriushof zijn medio vorig jaar in totaal zeventig nieuwe woningen opgeleverd: 48 appartementen, 10 stadsvilla’s met uitzicht op Het Kanaal en 12 hofwoningen aan de Doctor Schaepmanstraat en Venestraat. Bij zes van de twaalf hofwoningen moeten de pas aangelegde tuinen nu volledig worden afgegraven. De gesaneerde bodem blijkt toch nog vervuild.

„Afgelopen november kregen wij een brief van Geveke Bouw waarin stond dat een analyse moest worden uitgevoerd in onze tuinen”, vertelt Erik van Houten, die sinds september 2019 op deze plek woont. „Dit had tijdens de werkzaamheden al moeten gebeuren, maar dat zou vanwege de drukte niet meer zijn gelukt. En je raadt het al, volgens de alsnog uitgevoerde analyse was het misse boel."

Vervuilde grond is teruggestort op afgegraven perceel

De vervuilde grond, die tijdens de bouwwerkzaamheden is gesaneerd, is waarschijnlijk niet afgevoerd, maar teruggestort op het afgegraven perceel. Precies op de plek waar zich nu de achtertuinen van de hofwoningen aan de Doctor Schaepmanstraat bevinden.

Om zeker te zijn is ook de voorkant nogmaals gemeten. „Daar hoefden we ons geen zorgen over te maken, zeiden ze nog”, lacht Van Houten. „Maar toen ze een bijeenkomst planden om ons de resultaten mee te delen, wisten we natuurlijk al genoeg. Ook onze voortuinen moeten compleet op de schop.”

Of het terugstorten van de vervuilde grond met opzet is gedaan, of dat er bijvoorbeeld door tijdnood een knullige fout is gemaakt, weet Van Houten niet. Maar wie verantwoordelijk is moet de zaak netjes oplossen, vindt hij. In samenspraak met de gedupeerden.

„Maar aan dat besef schort het bij Geveke Bouw. Ik heb namens de bewoners een brief geschreven, waarin ik aangaf dat ze na de werkzaamheden de schuurtjes weer op de juiste manier moeten terugplaatsen. Wij hadden direct na oplevering al wateroverlast, omdat de schuurtjes te laag zijn geplaatst ten opzichte van de stoep. Ik heb ze gewaarschuwd dat ze nu alles in één keer goed moeten aanleggen, anders moet alles straks nóg een keer op de schop. Maar de communicatie met Geveke verloopt uiterst moeizaam, zacht uitgedrukt.”

loading  

Bewoners zijn bang

Meerdere bewoners geven aan bang te zijn dat ook de grond onder de huizen vervuild is, zegt Van Houten. „Volgens Geveke, die dat heeft laten onderzoeken, is dat niet zo. Daar moeten we dan maar vanuit gaan. Maar de buurman heeft van MUG Ingenieursbureau, dat de onderzoeken heeft gedaan, al wel potjes gekregen waarmee hij monsters kan nemen in de kruipruimte. Als we zekerheid willen, zullen we die zelf op moeten sturen naar een laboratorium.”

Een woordvoerder van Geveke zegt inhoudelijk niet op de kwestie in te kunnen gaan. „Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Er is vervuiling vastgesteld en wij doen er alles aan om dat op te lossen. In goed overleg met de bewoners. Het is allemaal heel vervelend, maar meer kan ik er niet over zeggen.’’

Op het terrein was voorheen - sinds 1962 - de christelijke huishoudschool Veningerland gevestigd. Sinds 2009 had het kunstcentrum Defka en SMAHK (Stedelijk Museum Assen Hedendaagse Kunst) in het gebouw onderdak. Het oude jongerencentrum Brandpunt uit 1973, later Open Jongerencentrum en nog later het Mercuriustheater was aan de andere kant van het gebied gevestigd.

Tot nog na de Tweede Wereldoorlog was het terrein in gebruik als gemeentelijke vuilstort. Het was de enige vuilnisbelt van Assen. In die tijd werd er nog alles gedumpt wat de inwoners kwijt moesten. De tonnetjes met ontlasting die huis-aan-huis werden opgehaald werden er geleegd, maar ook huishoudelijk en ander afval werd hier gestort.

menu