Vanuit de badkamer, de tuin of zelfs vanaf het IJ in Amsterdam: de inmiddels traditionele Nieuwjaarsduik in Assen ging vrijdag gewoon door. Op afstand, maar toch intiem.

Met zijn allen een duik nemen in de Baggelhuizerplas, dat kon dit jaar natuurlijk niet doorgaan. Jammer, want na acht keer mag je deze Asser Nieuwjaarsduik wel een traditie noemen. Gelukkig zijn organisatoren Henri en Hugo Ploeg niet voor één gat te vangen. Net als veel Nederlanders hebben ze het afgelopen jaar geleerd hoe je via de digitale snelweg toch allerlei activiteiten doorgang kunt laten vinden. Dus bedachten ze een digitale Nieuwjaarsduik: laat via de webcam zien hoe je op een ludieke manier het oude jaar van je af laat spoelen.

Gewoontedieren

Toch: mensen zijn gewoontedieren, die aan nieuwigheden moeten wennen. Dus liep het niet meteen storm. Een stuk of vijftien mensen zat vrijdagmiddag klaar achter de camera. Vanuit de tuin sprak Henri gekleed in een badjas de deelnemers toe, onder wie de Asser wethouder Bob Bergsma (D66) van sport.

Henri Ploeg maakte meteen van de gelegenheid gebruik om een idee bij Bergsma in de week te leggen: kan de Nieuwjaarsduik volgend jaar niet in de binnenstad plaatsvinden? Bij De Nieuwe Kolk in de Vaart bijvoorbeeld? Zoals het een goed politicus betaamt, zei Bergsma niet direct iets toe, maar valt er over het idee in elk geval te praten.

Enfin, dit jaar moesten we het nog met de virtuele duik doen. Irene Hendriks en Kim van Ekelen hadden zich uitgedost als de Corona-busters en alle buurtkinderen uitgenodigd om hen met waterpistolen nat te spuiten. Die lieten zich dit uiteraard geen twee keer zeggen en het tweetal kwam drijfnat uit de strijd tevoorschijn.

Jurk in de vorm van een taart

Deelnemer Anouk deed mee vanuit Amsterdam, vanaf een steiger bij het IJ. Ze won hiermee de hoofdprijs, vooral vanwege haar fraaie jurk in de vorm van een taart. Verzekeraar Univé in Assen stelde de prijzen beschikbaar, daarnaast steunde soepfabrikant Unox het project, zoals die dat elk jaar met de nieuwjaarsduiken doet.

Voor Voedselbank Assen was het toch wat geringe aantal deelnemers een tegenvaller, aangezien elke deelnemer 5 euro aan dit goede doel schonk. Toch waren Henri en Hugo Ploeg wel opgelucht dat de Assenaren zich niet massaal voor het digitale evenement meldden. Het was toch even een toer om alles technisch voor elkaar te krijgen, en dan is een kleine groep wel zo overzichtelijk. En ja, met een kleine groep mensen iets ondernemen van achter het scherm: mensen gaan het toch als intiem ervaren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe