Nieuws op Tafel: ‘Vlotte talkshow met inhoud’

Een bibliotheek + een krant = een talkshow? Een goede combinatie, vindt Jetze Dam, een van de mensen achter het nieuwe liveprogramma Nieuws op Tafel.

De Bibliotheek Assen maakt in samenwerking met Dagblad van een Noorden een live talkshow in De Nieuwe Kolk. Een rare combinatie? „Helemaal niet”, zegt projectleider Jetze Dam van de Asser bieb. „De bibliotheek is niet alleen een plek waar boeken worden geleend. We willen de maatschappij ook goed informeren en dat proberen we tegenwoordig in allerlei vormen te doen. En omdat de krant zich ook op informatievoorziening richt en zoekt naar nieuwe manieren om nieuws te brengen, is het volgens mij een logische samenwerking.”

Onderwerpen die heel Drenthe aangaan

De inhoud en presentatie van Nieuws op Tafel regelt de krant, geleid door verslaggever Arnoud Bodde. „Hiermee kunnen we kijken wat we als krant digitaal nog meer kunnen doen. Het is voor ons een experiment dat erg leuk is, maar we nemen het wel serieus.”

„Het moet geen journaal worden, waarbij we gewoon tekst oplezen. Het moet een leuke, vlotte show worden. Een show met een ontspannen sfeer en een vleugje humor waar je live bij wilt zijn”, zegt Dam. „Maar het moet ook zeker inhoudelijk zijn”, vult presentator Bodde aan. „We gaan het over diverse, interessante onderwerpen hebben die heel Drenthe aangaan.”

In het programma komen drie omvangrijke onderwerpen aan bod, aangevuld met voor het programma geschreven liedjes, filmpjes en een nieuwspoll. Bodde praat per thema zo’n acht minuten met gasten en verslaggevers van DvhN. „We richten ons vooral op onderwerpen die al langer lopen en voorzien die van meer achtergrond”, zegt Dam. In de eerste editie zijn dat de binnenstadproblematiek en het Factory Outlet Center, Drenthe als wielrenprovincie en windmolens.

Aanvulling op nieuwsvoorziening

Ervaring met praatprogramma’s heeft de Bibliotheek Assen al, maar het blijft wel spannend. „Facilitair is het in goede handen, maar het is toch weer iets nieuws”, aldus Dam. „Je weet niet hoe het in de praktijk gaat, hoe het publiek reageert. Voor sommigen is het ook de eerste keer dat ze voor de camera staan, dus er is wel een gezonde spanning. Maar het is vooral erg leuk om te doen.”

Het eindelijke doel van de talkshow? „Mensen een completer beeld geven van wat er speelt”, zegt Dam. „Ik hoop dat mensen het programma een goede aanvulling op de huidige nieuwsvoorziening vinden en het gevoel krijgen door Nieuws op Tafel goed op de hoogte te zijn.” Bodde: „We gaan er donderdag een mooie uitzending van maken.”

De uitzendingen van Nieuws op Tafel zijn op 13 oktober en 17 november om 20.30 uur. De uitzending is live bij te wonen en online te volgen via www.dvhn.nl en www.bibliotheekassen.nl/nieuwsoptafel.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.