No Surrender-captain Henk Kuipers en zijn zoon staan op zelfde dag voor verschillende rechtbanken

In de strafzaak tegen de 18-jarige zoon van captain Henk Kuipers van No Surrender wordt binnenkort in de rechtbank in Assen de eerste openbare zitting gehouden. Vader Kuipers (53) staat op dezelfde dag voor de raadkamer van de rechtbank in Groningen.

De zitting bij de raadkamer is niet openbaar. Op deze zitting gaat het om de vraag of de voorlopige hechtenis van van de 53-jarige voorman van de motorclub uit Emmen met nog 30 dagen verlengd mag worden. Kuipers zit nu bijna twee maanden vast. Hij werd in december door een gewapend arrestatieteam van bed gelicht.

De leider van motorclub No Surrender wordt verdacht van tien geweldsmisdrijven, waaronder afpersing. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of Kuipers ook kan worden vervolgd voor leiding geven aan een criminele organisatie.

Openlijk geweld

De 18-jarige zoon van Kuipers is november vorig jaar opgepakt. De Emmenaar zit nu bijna drie maanden vast. Hij zou betrokken zijn bij een conflict in de drugsscene in Emmen. De Emmenaar is samen met een 20-jarige medeverdachte opgepakt op verdenking van openlijk geweld en gijzeling. De zoon is ook lid van No Surrender. Het OM heeft gezegd dat zijn aanhouding niets met de motorclub te maken.

De eerste pro forma-zitting tegen de jonge Kuipers is op woensdag 21 februari bij de rechtbank in Assen. Die zitting is openbaar. Advocaat Roy van der Wal weet nog niet of zijn cliënt aanwezig is. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Op dezelfde woensdag buigt de raadkamer van de rechtbank in Groningen zich over het verzoek van het Openbaar Ministerie om vader Kuipers langer vast te mogen houden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.