No Surrender-lid wil uit cel en vrijwilliger worden in ziekenhuis (of stratenmaker)

Het No Surrender-lid Ayhan B. zou in opdracht van voorman Henk Kuipers leden van de motorclub hebben afgeperst en mishandeld.

Dat zei de officier van justitie woensdag op een regiezitting in de strafzaak van B. De 51-jarige Zwollenaar, die hoofd beveiliging was bij No Surrender in Emmen, is in maart opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij tussen mei 2014 en juni 2016 in het clubhuis in Emmen leden van No Surrender heeft bedreigd en mishandeld. Hij zou dat hebben gedaan samen met of in opdracht van No Surrender-leider Henk Kuipers (53) uit Emmen.

Bad Standing

De slachtoffers zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) met een zogeheten Bad Standing uit No Surrender gezet. B. zou zeker vier ex-leden van de club hebben gedwongen om hun clubhesje af te staan, maar ook geld en goederen, zoals sieraden en een telefoons. Een aantal slachtoffers is volgens het OM thuis opgezocht. Dat zou zijn gebeurd in het Gelderse Oldebroek en Meppel.

Leiders en bestuursleden

Bij een aantal zaken waarvoor de ex-coffeeshophouder uit Zwolle is aangehouden, waren volgens het OM ook twee leiders van No Surrender betrokken. Zij zitten al langer vast. Voorman Kuipers is vorig jaar december opgepakt.

Op de zitting werd duidelijk dat B. niet verdacht wordt van leidinggeven of deelname aan een criminele organisatie, zoals de gearresteerde leiders en bestuursleden van de motorclub. Zijn zaak wordt afzonderlijk behandeld bij de rechtbank in Assen en niet in Groningen, waar de strafzaak tegen de leiders van No Surrender loopt.

Kleinere rol

Zijn advocaat Jeroen Michels zei woensdag in de rechtbank dat de rol van B. veel kleiner is dan het OM doet voorkomen. Gezien de omvang van het No Surrender-dossier vreest de raadsman dat het nog geruime tijd duurt voordat de strafzaak tegen B. inhoudelijk wordt behandeld.

De advocaat heeft de rechtbank verzocht om de Zwollenaar in afwachting van de zaak onder voorwaarden vrij te laten. B. is bereid een enkelband te dragen, ook wil hij zich houden aan een verbod om contact op te nemen met andere No Surrender-leden.

B. gaf aan dat hij graag aan het werk wil. ,,Als stratenmaker of als vrijwilliger in het ziekenhuis. Ik wil alles aanpakken.” De rechtbank neemt donderdag een beslissing over het verzoek om vrijlating.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.