No Surrender vangt bot met klacht

Loco-burgemeester Bouke Arends van de gemeente Emmen stond volledig in zijn recht toen hij het onderkomen van No Surrender half januari sloot.

Ook de sloop van het pand aan de Kapitein Hatterastraat, een paar dagen later, was legitiem. Dat concludeert de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente in twee adviezen aan burgemeester en wethouders van Emmen. Die hebben de beide adviezen gisteren vanzelfsprekend overgenomen.

De raadsman van No Surrender had tegen de twee besluiten van de gemeente bezwaar aangetekend. Die werden vorige maand toegelicht op een bijeenkomst in het gemeentehuis, die op verzoek van chapter-voorman Henk Kuipers van No Surrender achter gesloten deuren plaatsvond. Dat besluit kwam de bezwarencommissie, die doorgaans in het openbaar vergadert, op kritiek te staan.

'Ondeugdelijke politierapporten'

No Surrender vond dat de loco-burgemeester zijn besluit te veel baseerde op ondeugdelijke politierapporten. In die rapporten, onder meer gemaakt aan de hand van afgeluisterde telefoongesprekken, wordt gesproken van handel in drugs in het clubhuis en ook van mishandelingen.

Maar, zegt raadsman Roy van der Wal van No Surrender, er zijn bij een doorzoeking geen drugs aangetroffen en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel is nimmer aangetoond.

Gesloopt

De gemeente liet het clubhuis na een paar dagen slopen om te voorkomen dat het in brand zou worden gestoken om sporen te wissen. Ook bestond de angst dat de motorleden zich in het onderkomen zouden verschansen om verdere ontmanteling te voorkomen.

Opvallend is, constateert de klachtencommissie, dat in het clubhuis al vanaf 2010 alcohol werd geschonken zonder dat de vereiste horecavergunning aanwezig was.

Geen vergunningen

Volgens de adviescommissie zijn het gebruik van het perceel en de bouw van het clubhuis in strijd met het bestemmingsplan en ontbreken vergunningen. Dat zijn overtredingen waarop ingrijpen door de gemeente mag volgen. Het feit dat na 2010 nooit handhavend is opgetreden wil niet zeggen dat er bewust sprake was van gedogen, zegt de commissie.

Sterker nog, vanwege die overtredingen is de inhoud van de politierapporten van minder belang. Maar met die rapporten erbij in de hand bestond bij het college terecht de angst voor verstoring van de openbare orde en veiligheid, schrijft de commissie.

No Surrender-advocaat Van der Wal was niet bereikbaar voor een reactie. De gemeente Emmen houdt er rekening mee dat de advocaat tegen de besluiten in beroep gaat bij de rechtbank.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.