Noblesse Proteins verlengt geurproef met drie maanden

WIJSTER Slachtafvalverwerkingsfabriek Noblesse Proteins in Wijster verlengt de proef die de stank in de omgeving moet verminderen met drie maanden. De gemeente heeft een gedoogbeschikking gegeven.

Het experiment van de fabriek in begon in mei en zou 11 augustus aflopen. Bij de proef worden de gassen van de beruchte verenlijn via het biobed naar buiten gebracht, in plaats van via de schoorsteenpijp.

Directeur Gradus Meijering van de slachtafvalverwerkingsfabriek: ,,Er zijn goede resultaten. De geur is minder sterk en hij draagt minder ver. Als we weer terug zouden moeten naar de oude situatie, dan zou de emissie weer via de pijp moeten, dat zou ook zonde zijn voor de omwonenden.’’

Het biobed is een bak met bacteriën die de geur als het ware opeten. Hierdoor zou er minder overlast zijn voor omwonenden, die al jaren klagen over stank.

Meijering: ,,De verlenging geeft ons niet alleen ruimte bij deze proef, ook willen we proberen de uitlaat van de bloedlijn door het biobed te laten lopen. De bloedlijn veroorzaakt nu nog restgeur en is ongeveer verantwoordelijk voor 20 procent van de geur.’’

Er zijn tot 80 procent minder klachten van omwonenden binnen gekomen, zegt Meijering. Vorige maand zeiden omwonenden tegen Dagblad van het Noorden dat de geur verre van weg was. Wilma Fikkert, direct aanwonende in Wijster, stelde zelfs dat de proef wat haar betreft mislukt was.

Het is nog de vraag of de gassen van de bloedlijn via hetzelfde biobed kunnen lopen, mogelijk is er een uitbreiding nodig. ,,Een forse investering, deze verlenging gaan we gebruiken om uit te zoeken of het biobed het aankan en om technische aanpassingen te doen.’’ Ook moet er nog een geschikt moment gevonden worden voor de zogenaamde contourenmeting. Hierbij gaat een panel het veld in om te ruiken hoe ver de geur reikt. Daarvoor is een noordoostelijke wind nodig, om geen vermenging te krijgen met de geur van afvalverwerkingsbedrijf Attero.

De eerste proefperiode heeft Noblesse 100.000 euro gekost, de volgende maanden komt er nog eens een ton bij.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.