Noblesse Wijster verlost van dwangsom twee ton voor stank

Noblesse in Wijster hoeft Midden-Drenthe geen dwangsom van 200.000 euro te betalen. Deze had de gemeente het slachtafvalbedrijf opgelegd wegens stankoverlast in 2012.

De Raad van State in Den Haag heeft woensdag in een definitief vonnis bepaald dat niet vaststaat dat Noblesse in dat jaar te veel stankoverlast heeft veroorzaakt. Volgens de gemeente was dat het geval door experimenten met een nieuw filtersysteem. Bij huizen aan de VAM-weg zou de norm zijn overschreden.

Midden-Drenthe legde een dwangsom van 50.000 euro per stankincident op en telde vier afzonderlijke overtredingen. De Raad van State is het in hoger beroep evenwel eens met de rechtbank Noord-Nederland die eerder al een streep door dwangsommen haalde.

De hoogste bestuursrechter wijst op een onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau STAB. Dat stelde vast dat de woningen aan de VAM-weg 6 en 8 net buiten de wettelijke stankcirkel van Noblesse liggen. Dus was ter plaatse van deze huizen formeel geen overtreding en had Midden-Drenthe geen dwangsommen mogen opleggen.

De scheelt Noblesse 200.000 euro. Volgens het bedrijf werkt het nieuwe biofiltersysteem nu wel goed en is de kans op onaanvaardbare stank in de buurt vrijwel uitgesloten. Noblesse heeft een vergunning voor het verwerken van 17.000 ton kippenveren, -organen, -koppen en –tenen per jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.