Noblesse Wijster wil af van dwangsom gemeente

De gemeente Midden-Drenthe hield maandag bij de Raad van State in Den Haag vol dat slachtafvalbedrijf Noblesse Proteïns in Wijster een dwangsom van 200.000 euro moet betalen.

Eerder veegde de rechtbank Noord-Nederland de dwangsom, opgelegd vanwege een overtreding van de stanknormen, van tafel. Midden-Drenthe hoopt dat ze in hoger beroep alsnog door ’s lands hoogste bestuursrechtscollege in het gelijk wordt gesteld en zo de 200.000 euro kan innen.

De raadsman van het slachtafvalbedrijf benadrukte dat de gemeente eind 2015 ten onrechte de dwangsom heeft opgelegd, omdat het bedrijf bezig was met een experiment. Noblesse is volgens de raadsman al heel lang bezig om betere filtermethoden te zoeken om de stankhinder flink naar beneden te krijgen. Noblesse zou de gemeente in oktober 2015 op de hoogte hebben gesteld van de experimenten.

De gemeente Midden-Drenthe ontkende dat tijdens de rechtszitting in Den Haag. De gemeentewoordvoerder zei dat hij niet wist van een experiment. Maar dat zou ook niets uitmaken. Want het bedrijf mag volgens de gemeente bij twee woningen aan de Vamweg sowieso niet meer stank veroorzaken dan de vergunning toestaat. De Raad van State vond het vreemd dat Midden-Drenthe uitgerekend stankmetingen bij de woningen deed toen Noblesse volop met het experiment bezig was.

Rechter en staatsraad D. van den Broek wilde weten hoe het nu gaat tussen de gemeente, Noblesse en de Vamweg-bewoners. De gemeentewoordvoerder deelde mee dat Noblesse eind augustus wederom te veel stank heeft veroorzaakt. Omwonende Wilma Fikkert bevestigde dat.

Eerder had de raadsman van Noblesse gezegd dat het slachtafvalbedrijf niet het enige bedrijf is dat stank veroorzaakt. Ook afvalbedrijf Attero zou stank produceren. Volgens omwonende Wilma Fikkert kan zij al jaren goed onderscheid maken tussen de kadaverstank van Noblesse en de afvallucht van Attero.

Overigens zei de raadsman van Noblesse dat het bedrijf inmiddels overleg voert met de gemeente over het recente stankincident van twee weken terug. Intussen zou het bedrijf maatregelen hebben getroffen om herhaling te voorkomen. De gemeentewoordvoerder kon niet zeggen of Midden-Drenthe al dan niet een nieuwe dwangsomprocedure opstart. Dat hangt ook af van de einduitspraak van de Raad van State over de dwangsom van 2015. Die volgt binnen zes tot twaalf weken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.