Dirkje Mulder-Boers, bestuurslid van Stichting Synagoge Coevorden, bracht het boek ‘Nog 12 wilden onderduiken’ uit. Het boek beschrijft het onderduikverhaal van Izak Kan en andere Joden in Coevorden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

„Drie jaar geleden kregen wij het verhaal van Izak Kan in onze handen”, vertelt Mulder-Boers. Kan was een Joodse man, geboren op 21 december 1919. Hij overleed in 2005. „Zijn dochter uit Israël kwam drie jaar geleden op bezoek. Zij vertelde dat haar vader zijn verhaal in de jaren 60 had opgeschreven.” De synagoge in Coevorden was net geopend als museum toen Kans dochter langskwam.

Garagehouder en ambulancechauffeur

Er was weinig bekend over wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd in Coevorden. „We waren heel blij met het verhaal van Kan, want we wisten nog niks over wat er gebeurd is met de onderduikers”, zegt Mulder-Boers. „We hebben drie jaar onderzoek gedaan naar alle informatie.”

In Kans verhaal komt bijvoorbeeld een man, genaamd Heins, voorbij. Hij was garagehouder en ambulancechauffeur. „Heins bracht wel eens onderduikers naar hun onderduikadressen in het westen met die ambulance”, vertelt Mulder-Boers. Heins heeft ook Izak Kan geholpen met onderduiken. Kan heeft daardoor de oorlog overleefd.

loading

De titel van het boek slaat op een groep van twaalf Joden die door Heins zijn overgehaald om ook onder te duiken. Twee dagen voordat deze mensen hun huis zouden verlaten, kwamen de Duitsers en namen ze mee. Veel Drentse Joden werden in de nacht van 2 op 3 oktober opgepakt. „Er was weinig tijd om onder te duiken. Ze werden alle twaalf afgevoerd naar de kampen.”

Alle Joden weggevoerd

Voor de oorlog leefden er 142 Joden in Coevorden, na de oorlog waren dat er nog maar 17. „De razzia’s in het noorden waren binnen twee maanden al voorbij”, verklaart Mulder-Boers. „Daar kwam bij dat onderduiken in die periode nog niet georganiseerd ging. Mensen moesten zelf hun adres vinden en ook geld was belangrijk, voor bijvoorbeeld voedselbonnen.”

Het boek gaat in op het verhaal van Izak Kan en andere Joden in Coevorden, voor, na en tijdens de oorlog. Het is zondag 4 oktober gepresenteerd in zalencentrum de Loo in Coevorden, 78 jaar na de nacht waarin de Drentse Joden massaal werden opgepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe