Nog altijd veel plezierjachten buiten betaalzone rond sluis van Dieverbrug

In Dieverbrug liggen nog altijd opvallend veel plezierjachten buiten de passantenhaven afgemeerd. De provincie Drenthe ziet geen aanleiding in te grijpen.

De passantenhaven, bij de historische sluis in de Drentse Hoofdvaart, is drie jaar geleden in gebruik genomen. Langs de steigers is plek voor een slordige 25 jachten. De schippers beschikken over elektriciteit, drinkwater, douches, toiletten en WiFi. De provincie stak een miljoen euro in de aanleg van de haven.

De eerste twee jaar konden schippers hun boot gratis afmeren. Vorig jaar moest voor het eerst liggeld worden betaald. Het resultaat was dat er lang niet zo veel boten aan de steigers lagen als de eerste twee jaar. Dit jaar is het beeld niet anders.

Online afrekenen via aanuit.net

Veel eigenaren van bootjes hebben niet zozeer moeite met het liggeld als wel met het door de provincie gekozen betaalsysteem. De schippers moeten online afrekenen via aanuit.net. Het gros van hen is op leeftijd en vindt niet soepel zijn weg in het systeem. Dieverbrug, met alle voorzieningen, is de enige provinciale ligplaats in Drenthe waar betaald dient te worden.

Wel gaat het om een proef, die de provincie na twee jaar wil evalueren. De vraag is niettemin of de provincie met het gekozen afrekensysteem op voorhand niet het paard achter de wagen heeft gespannen en op deze manier zelf ook niet veel inkomsten misloopt.

‘Gemeente, ondernemers en ANWB positief’

Een tussenevaluatie is er al wel, laat woordvoerder Claudia de Boer van de provincie weten. De schippers mogen dan moeite hebben met het betaalsysteem, de gemeente Westerveld en de ondernemers rond de sluis blijken volgens haar positief over de heffing van liggeld op zich. ,,De ANWB is eveneens positief over het heffen van liggeld en over de manier waarop dat gebeurt.”

De provincie gaat vooralsnog door met de inning via aanuit.net, aldus De Boer. ,,Sinds 1 mei zetten we een havenmeester in om indien nodig uitleg te geven over het betaalsysteem. Die is er in de weekends. En in het hoogseizoen zelfs dagelijks, tussen twee en zes uur ‘s middags.”

‘Weerstand tegen systeem veel minder’

Volgens de woordvoerder is het ‘opvallend’ hoeveel schippers inmiddels bekend zijn met aanuit.net. ,,In tegenstelling tot vorig jaar is de weerstand tegen het systeem veel minder. Ook hebben veel mensen de app al op de telefoon staan. Landelijk zijn er ook meer plaatsen waar aanuit.net wordt gebruikt.”

De provincie telde tussen 19 mei en 23 juni de boten die in Dieverbrug in en buiten de passantenhaven lagen. In de haven waren dat er 144. In de kom tussen de brug en de sluis, waar ook moet worden betaald, werden in deze periode 175 boten voor een of meer dagen aan de kade gelegd. Op de kop af 289 schippers meerden in Dieverbrug af buiten de betaalzone. De Boer: ,,Er liggen dus iets meer boten op betaalde dan op gratis ligplaatsen.”

Draadloos internet is verbeterd

Na klachten is het draadloos internet in de passantenhaven inmiddels verbeterd. De provincie laat nog twee extra stroompalen bijplaatsen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.